Bjässen Alekandr Karelin krossade ALLT motstånd i 15 år – här är det helt nya livet för Lyftkranen från Sibirien

Bjässen Alekandr Karelin krossade ALLT motstånd i 15 år – här är det helt nya livet för Lyftkranen från Sibirien

Han var obesegrad i makalösa 13 år.
Aleksandr Karelin är tidernas främsta brottare – men lever i dag ett helt annat liv.
Det hände efter pensionen för ”Lyftkranen från Sibirien”.

Vissa fakta om Aleksandr Karelin låter faktiskt nästan för sjuka för att vara sanna – men faktum är att han var just så överlägsen som historien berättar. Ryssen slog igenom med dunder och brak i mitten av 80-talet, men tog sitt första VM-guld först 1988.

Makalösa karriären

Från att Karelin vann sitt allra första VM-guld, till att han vann sitt stora mästerskap, 2000, så gav han faktiskt inte bort en enda poäng(!). Tungviktarens enorma överlägsenhet ledde till att han fick smeknamnen ”Lyftkranen från Sibirien”, ”Alexander den store” samt ”Den ryska björnen”.

990926 Brottnings-VM: Alexander Karelin, Ryssland © Bildbyrån

Ingen har någonsin varit så framgångsrik och överlägsen, och det var därför inte särskilt förvånande att Karelin, i början av 00-talet och efter att han avslutat karriären, fick ta emot utmärkelsen som hela 1900-talets bästa brottare alla kategorier. Karriären avslutades dock med någonting som världen inte hade sett på över ett decennium, då Karelin förlorade en match för första gången.

Det gör han i dag

Ryssen hade dessförinnan vunnit hela 24 mästerskapsmedaljer, och däribland tre raka OS-guld, men i finalen av OS 2000 så blev det oväntat förlust mot Rulon Gardner – då amerikanen lyckades ta en poäng på Karelin och till sist vann matchen med 1-0. Än i dag så har inte ryssen kommit över förlusten, medgav han 2017, i en intervju med den svenska sajten fightinginterviews.com.

– Jag har inte kommit över det. Men, jag lever inte i något mentalt fångenskap över det som hände utan livet går vidare…, sa han då.

940417 Brottning, EM: Aleksandr Karelin, Ryssland. Foto: BILDBYRÅN

Karelin avslutade alltså sin makalösa karriär, som innehöll hela 24 internationella mästerskapsguld, 2000 – men har inte direkt slutat leva ett liv i idrottens tjänst. Omgående fick han en personlig inbjudan av Vladimir Putin att ingå i partiet United Russia, och han blev senare invald i duman, där han än i dag är ledamot. 2017 berättade han att han fortfarnade är någorlunda aktiv inom brottningen.

– Övergången från brottning till politik gick fort. Jag gick från tävlingar i brottning till tävlingar i politiska val, så samma sak fast i ett annat område. Men jag tränar fortfarande regelbundet och kan ses på mattan i min moderklubb Dynamo Novosibirsk, har han sagt.

LÄS MER: Nya tokmäktiga hyllningsfilmen till Zlatan Ibrahimovic – som redan fått miljoner att tappa hakan

Få våra nyhetsbrev!