18-åriga landslagstalangen drabbad av mystisk sjukdom – svenskan blev förlamad: ”Då bröt jag ihop…”

Cecilia Bergåkra drabbades av en mystisk sjukdom.
Det gjorde att ryttartalangen fick höger sida förlamad.
– Jag visste vad jag ville säga men jag fick inte fram orden. Då blev det läskigt på riktigt, säger hon till Expressen.

Cecilia Bergåkra är en av Sveriges främsta talanger inom ridsporten. Redan 2016, som 14-åring(!), red hon i ett Grand Prix, vilket hon är yngst någonsin i Sverige att göra.

”Ansiktet slutar röra sig”

Landslagsryttaren i dressyr har dessutom tagit medaljer i SM, NM och EM – och är ett stort framtidshopp i den svenska ridscenen. Men de senaste veckorna har varit en stor mardröm för jättetalangen.

Cecilia Bergåkra, ridning
Cecilia Bergåkra. FOTO: Instagram

18-åringen fick inledningsvis en intensiv huvudvärk, som sedan förvärrades och trots flera sjukdomsbesök kunde läkarna inte ställa rätt diagnos.

– Jag låg i sängen på mitt rum när mamma kom in och tittade till mig. Och när hon sitter där bredvid mig, då slutar halva ansiktet att röra sig. Det var det sjukaste jag har varit med om. Jag kunde inte prata sammanhängande. Halva delen av munnen bara hängde. Mamma frågade om jag ville ha vatten. Men jag kunde inte svara ordentligt, jag pratade bara sluddrigt, säger hon till Expressen, och fortsätter:

– Och sedan märkte jag att jag inte kunde lyfta varken höger arm eller ben. Jag var förlamad i halva kroppen. Allt det här, det kom från ingenstans. Jag kände bara hur jag domnade bort helt plötsligt. 

”Då blev det läskigt”

Bergåkra fick åka med ambulans till sjukhus.

– När jag låg i ambulansen fick jag inte fram ett enda ord längre, jag kunde inte säga att jag ville ha smärtstillande. Jag visste vad jag ville säga men jag fick inte fram orden. Då blev det läskigt på riktigt, säger hon.

Cecilia Bergåkra, ridning
Cecilia Bergåkra. FOTO: Instagram

Läkarna trodde inledningsvis att Bergåkra drabbats av borrelia, och hon skickades hem, men bara timmar senare fick hon ett samtal som hon själv beskriver fick henne att ”bryta ihop”: Hon var tvungen att åka tillbaka till sjukhus, då svaret till sist kommit.

– De visade att jag hade ett vattkoppsvirus i blodet och att jag fått invärtes bältros som satt sig på hjärnhinnan, vilket lett till att jag fått hjärnhinneinflammation, säger hon.

I dag mår Bergåkra, efter omständigheterna, bra, och såväl armar, ben och tal fungerar som det ska. Nu satsar hon mot OS.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!