Stora missen på Idrottsgalan – vem är den där mannen?

Finland hade det inte lätt på sin Idrottsgala i går kväll. När det var dags för priset ”Årets lag” var fotbollsmästarna IFK Mariehamn inte ens bjudna. Men det blev ännu mer förvirrande när en mystisk man helt plötslig dök upp som representant för klubben.

I måndags höll Sverige Idrottsgalan för att hylla våra största sporthjältar under året. Då kom det mesta att handla om en röstningskupp från hästintresserade. När Finland höll sin Idrottsgala på tisdagskvällen blev det ännu märkligare rubriker.

Finska hockeyjuniorerna plockade hem priset för ”Årets lag” för sitt JVM-guld i fjol. Men den stora snackisen var fotbollslaget IFK Mariehamns nominering i kategorin.

Ålänningarna som så överraskande vann finska högstaligan i fjol var faktiskt inte ens bjudna till Idrottsgalan. Ännu konstigare blev det när de presenterades som en av de nominerade och en helt främmande man zoomades in som representant för klubben.

IFK Mariehamn, som fick följa galan från tv-soffan, förstod ingenting.
– Det är anmärkningsvärt att vi inte blivit bjudna till en gala där vi har chans att vinna något. Särskilt efter vårt ligaguld, säger klubbens vd Peter Mattsson till Yle Sporten.

Så den stora frågan på allas läppar blev oundvikligen: Vem är den där mannen?

Under onsdagen löstes mysteriet och det visade sig att mannen i själva verket var rullstolssprintern Leo-Pekka Tähtis tränare Juha Flinck.

LÄS MER: Mäktiga hyllningen när J-O Waldner prisades på Idrottsgalan.

Gilla Sportbibeln om du också är en riktig sportnörd.