Hans verk har hyllats av hela sport-Sverige – nu går Mr text-tv i pension

I nästan 40 år har Torbjörn Jacobsson skrivit nyheter till miljontals svenskar.
Men i morgon är det över, då går mannen bakom text-tv:s klassiska sportsida 377 i pension.
– Det vi gjorde var något helt nytt, säger han till SVT.

SVT:s text-tv har dagligen runt två miljoner läsare. Torbjörn Jacobsson har jobbat med text-tv i cirka 40 år. Det gör honom till en av Sveriges mest lästa journalister genom alla tider.
– När jag började fanns det bara 18 000 tv-apparater i hela Sverige. I dag ser vi sådant här överallt, varje dag, men det vi gjorde då var något helt nytt. Snudd på revolutionerande, säger Torbjörn till SVT.

Har du någon gång gått in på text-tv och sökt efter sportresultat, så har du högst sannolikt besökt den klassiska sidan 377. En sida som blivit smått helig bland sportälskare runt om i landet. En av dem som drog igång sidan var just Jacobsson.
Det började med gamla Tipsextra då Leif Larsson och Lars-Gunnar Björklund körde ”pling i rutan”. Det var ju jävligt populärt. Men de körde bara engelsk fotboll och inte ens hela säsongen. Vi märkte att det fanns en efterfrågan, säger han.

Att text-tv blivit en sådan succé kommer inte som någon överraskning för Torbjörn. Däremot förvånas han lite av att mediet används så frekvent av yngre generationer.
– Jag vet att min son satt hemma på dagarna med en kompis och tittade på sidan 377 och jag nästan skämdes för att barnen var så nördiga, men sen förstod jag ju att de var långt ifrån ensamma, säger Torbjörn.

LÄS MER: Magiska inslaget där kanadensisk TV besöker Karlssons hemstad