TV-profilen avslöjar sanningen om klassiska bråket – efter domarikonens oväntade påhopp: ”Efter 25 år…”

Ett 23 år gammalt bråk har väckts till liv igen.
När C More-profilen Petter Rönnqvist blir felaktigt anklagad av legendariske domaren Thomas ”Kuben” Andersson.
– Jag vet inte vad han fick det där från, säger tv-experten i podden ”Släpp Sargen”.

Ett av svensk hockeys mest oförglömliga ögonblick har nu fått nytt liv 23 år senare. Efter att C More-experten Petter Rönnqvist plötsligt blivit felaktigt utpekad och uthängd som en bov.

Kubens ord

Den fjärde SM-semifinalen mellan Modo och Djurgården 1998 har gått till historien – på flera sätt. Det fullkomligt kokade i Kempehallen. Magnus Wernblom var rasande och slog sönder klubban i utvisningsbåset, tränaren Pär Bäckman var ute på isen – och när DIF avgjorde i förlängningen, på en mycket tveksam utvisning, rann det över för Jan-Axel Alavaara som körde in i domaren Thomas ”Kuben” Andersson som då föll till marken.

Thomas "Kuben" Andersson, SHL
150303 Domare Thomas Andersson under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Växjö den 3 mars 2015 i Skellefteå. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN / Cop 117

För sin domarattack åkte Modo-backen på en rekordlång avstängning (22 matcher, åtta månader). Målvakten Rönnqvist stod precis intill – och för Expressen berättade domarlegendaren Andersson förra året om att det faktiskt var just Rönnqvist som var boven i det klassiska dramat för över två decennier sedan.
– Det var synd om Alavaara för det var egentligen Petter Rönnqvist som satte fram benet, jag ramlade över hans ben. Alavaara fick ta stryk för det där. Egentligen skulle Petter haft den avstängningen, sa Andersson och skrattade.

Sanningen

I podcasten ”Släpp Sargen” får Rönnqvist nu bemöta ”Kubens” påstående.
– Jag tycker det säger ganska mycket om Thomas (Andersson) – att han kom på det där efter typ 25 år. Det är väl det mest anmärkningsvärda. Jag vet inte vad han fick det där från. Jag har ändå jobbat med ”Kuben” i TV-rutan och vi har pratat om den där incidenten, men nej – det var inget som kom på tal då. Tydligen, helt plötsligt, när han håller på att sälja bilar där i Gävle, så ville han väl få synas lite – jag vet inte. Thomas är en bra kille, säger den numera tv-experten.

Petter Rönnqvist, SHL
171230 Cmores expert Petter Rönnqvist under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Luleå den 30 december 2017 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117

Nu berättar Rönnqvist sanningen om vad som egentligen hände där på isen när Alavaara visades ut.
– Däremot, så har jag alltid sagt till Jan-Axel Alavaara, som ju kom inbromsandes, att jag tackar honom för att det var han som touchade eller körde på Thomas där, för annars vet jag inte vad som hade hänt. Det kan jag säga. Vi hade ju fem man skadade och det hade varit en ganska turbulent match och jag visste att om vi inte vann den här matchen, så var det nog kört. Det fanns en frustration, säger han i podden.

– Det var en makalös match. Det var mycket som hände bakom kulisserna. Jag var i fullt slagsmål med Marcus Nilson och Patric Kjellberg i korridorerna. En kamera från Canal Plus föll i marken. Bäckman kom och avstyrde det där och började gapa på Djurgårdsspelarna.

Lyssna här:

LÄS MER: TV-profilens klockrena svar – 10 år efter Andreas Jämtins dundersågning: ”Han var ju ett svin…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!