Tre Kronor-profilen pekar nu ut Sveriges största genom tiderna – och nobbar(!) Foppa, Lidas, Sudden och Börje

Vem är egentligen störst i svensk hockeys historia?
Tommy Boustedt nobbar spelare som Foppa, Lidas och Sudden.

Det är ett ständigt diskussionsämne inom svensk hockey, och det engagerar lika mycket varje gång. Vem är egentligen den största svenska hockeyspelaren genom tiderna? Det finns många att välja mellan, och vi har verkligen blivit bortskämda med mängder av världsstjärnor genom åren.

Nobbar giganterna

De namn som oftast nämns är Börje Salming, Nicklas Lidström, Peter Forsberg och Mats Sundin. I podcasten ”Släpp Sargen” får Tommy Boustedt, tidigare generalsekreterare för förbundet, samt general manager i Tre Kronor, frågan. Men han nobbar samtliga.

Tommy Boustedt, Tre Kronor
180520 Svenska ishockeyförbundets utvecklingsansvarige Tommy Boustedt under finalen i ishockey-VM mellan Sverige och Schweiz den 20 maj 2018 i Köpenhamn. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35490

I stället går han längre tillbaka i tiden.

– Den som kanske har betytt mest inom svensk hockey, tycker jag i alla fall, är Tumba. Och det beror ju på att hockey inte var så populärt när han klev in i sporten, som den var när han klev ut sporten, säger han.

”Han var överallt”

Tommy Boustedt menar att Sven Tumba var en bra ambassadör för svensk hockey.

– Han var på 50- och 60-talet en av Sveriges mest omskrivna och kända personer. Han var liksom överallt, och och pratade jättemycket om ishockey. Så för hockeyns utveckling till en av Sveriges största sporter så har Tumba betytt otroligt mycket. Så därför håller jag honom högt.

101109 Idrott: Sven Tumba. © Bildbyrån

Det betyder dock inte att Tumba var den bästa spelaren på ishockey, menar Boustedt.

– Sen tror jag inte att, det är svårt att jämföra, men att han var lika skicklig som Mats Sundin eller Peter Forsberg, eller Nicklas Lidström. Men han gjorde så mycket annat för hockeyn. Så på min ranking är han etta. Det beror på den sammantagna bilden, säger han.

LÄS MER: Tommy Boustedts stora OS-kritik – vill nu totaländra hela upplägget: ”Då skulle alla världens bästa vara med”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!