Tommy Boustedts stora OS-kritik – vill nu totaländra hela upplägget: ”Då skulle alla världens bästa vara med”

Vinter-OS är mitt under NHL-säsongen.
Då vill Tommy Boustedt flytta hockeyn – till sommar-OS.
– Då hade vi fått se världens bästa spelare, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Det är inte bara den här vintern som diskussionen om NHL-spelare i OS funnits. Förra vinter-OS, för fyra år sedan, så fanns inget avtal vilket gjorde att NHL inte släppte spelare till turneringen, och världens bästa spelare fick i stället följa turneringen hemma från tv-soffan. Att vinter-OS går mitt under NHL-säsongen ställer givetvis till det, men i år var tanken att NHL skulle ha uppehåll, och spelare ansluta till sina landslag.

Stora kritiken

Men då covid-19 spreds i mängder av klubbar i ligan så har matcher fått skjutas upp, och NHL valde att sätta stopp för planerna, och vilka ligor som egentligen kommer att släppa spelare till hockeyn i OS är i dagslaget oklart. Diskussionen om det över huvud taget bör bli någon OS-hockey är ständig och pågående.

180221 Linus Omark of Sweden looks dejected after the Men’s Ice Hockey Quarterfinals game between Sweden and Germany during day twelve of the 2018 Winter Olympics on February 21, 2018 in Pyeongchang. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Tommy Boustedt, som varit allt från scout till general manager inom Tre Kronor, samt generalsekreterare för Ishockeyförbundet, menar personligen att det inte borde bli någon hockey i årets OS.

– För det första är det väldigt tråkigt att NHL-spelare inte kommer vara med. Det är ju en höjdpunkt som man sett fram emot, och särskilt när jag inte jobbar med det, så hade det varit kul att följa det som supporter. Och att det ska bli av känns ju konstigt, måste jag säga. Även om jag förstår de som tycker att det måste spelas. Men jag tycker själv att det är konstigt. Dels att det går i Kina, ett land som jag inte skulle vilja åka till med tanke på det politiska systemet. Och sen när det är en pandemi som pågår, då känns det konstigt, säger han i podcasten Släpp Sargen, och fortsätter:

– Jag känner mig inte alls hundra på att det kommer bli av, för om det fortsätter på det här sättet så vet man ju inte vart det tar vägen. Det är bara att backa två år, så inte hade man i sin vildaste fantasi tänkt sig att det skulle bli så här. Jag är inte säker på att vi sett det sista om OS. Jag tror att det kan hända saker den här sista månaden.

Vill flytta hockeyn

Boustedt lämnade sin roll som generalsekreterare 2020, men hade ändå inte drivit igenom någon förändring, menar han.

– Problemet när man har den rollen är att man inte kan driva sina egna uppfattningar. Man får göra det som styrelsen bestämmer, och som regelverket säger. Det gör att det är en liten jobbig roll, men som privatperson tycker jag det är konstigt att OS ska spela.

151207 Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt under en presskonferens anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 7 december 2015 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Tommy Boustedt har även ett förslag på hur ishockeyn borde lösa problemet kring OS framöver: Nämligen att lägga OS-hockeyn under sommar-OS.

– Då är det garanterat att NHL-spelarna kan ställa upp, och det ligger bra, i augusti. Sen tycker jag också att man var fjärde år, där på sensommaren, ska spela World Cup of Hockey. På så sätt har man vartannat år en turnering i hockey där man får se de bästa. Förra sommar-OS borde det varit hockey, och sen efter två år World Cup. Sen kunde VM finnas med i maj varje år, som en garant för världshockeyns finansiering. För även om många säger att det är ointressant med VM, så finns det tittarsiffror runt om i världen varje år som är enorma. Det är ett stort intresse för VM, även om det skulle vara större vid OS och World Cup, säger han.

LÄS MER: När topplocket gick för Niklas Wikegård – som straffade lagets gottegrisar(!): ”Fick gymma i stället”

Få våra nyhetsbrev!