Svenskprofilen Robban Nilssons oväntade vänskap – med NHL:s bästa spelare: ”Vi har fortfarande kul”

Svenskprofilen Robban Nilssons oväntade vänskap – med NHL:s bästa spelare: ”Vi har fortfarande kul”

Robban Nilsson var en stjärna i Schweiz.
Då fick han spela med en 18-årig Auston Matthews – och han är fortfarande nära vän med världsstjärnan.
– Vi har fortfarande roligt, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Robban Nilsson spelade i både Leksand och Djurgården hemma i Sverige, men det blev även en drös år borta i Nordamerika. Nilsson, som är ikonen Kenta Nilssons son, testade sedan på tre år i Ryssland och KHL, innan det blev flytt till Schweiz.

Oväntade vänskapen

Och det var verkligen där som Robban Nilsson trivdes bäst. Han blev en stjärnspelare i Zürich, där han blev kvar i hela sju år, och han hann med att vinna titlar och skaffa sig vänner för livet. En av dessa vänner var av det något mer oväntade slaget.

170824 Zürichs Robert Nilsson under ishockeymatchen i CHL mellan Frölunda och Lions Zürich den 24 augusti 2017 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Som 18-åring valde nämligen en ung nordamerikan vid namn Auston Matthews att, i stället för att spela i juniorligor, testa på seniorspel i Europa. Matthews var en talang utöver det vanliga, och han fick spela tillsammans med ”Mini-Magic” under en säsong. Och en oväntad vänskap tog alltså form.

”Har fortfarande kul”

Nilsson berättar i podcasten Släpp Sargen om vilken sanslös talang Matthews var. Och i dag är han världens kanske bästa hockeyspelare, då han den gångna säsongen vann målligan med 60 gjorda fullträffar, och de allra mest prestigefyllda priserna.

– Han var lika grym då, asså. Det hade varit roligt att se om vi fick börja spela med varandra i början av säsongen. Vi började spela med varandra efter 15 matcher. Där ser man skillnad på 18-åringar nuförtiden, och 18-åringar nu. Jag tyckte att han var mer mogen än vad jag var, och jag var ändå 15 år äldre. Det var jäkligt roligt att spela med honom, säger Nilsson i podcasten.

Toronto Maple Leafs center Auston Matthews (34) reacts after Game 7 in an NHL hockey first-round playoff series against the Tampa Bay Lightning in Toronto, Saturday, May 14, 2022. (Frank Gunn/The Canadian Press via AP)

Nilsson får frågan hur det var att umgås med Matthews vid sidan av isen, då många har bilden av honom som en ”hockeyrobot”, alltså någon som aldrig gör någonting annat än att tänka på sin karriär.

– Han kunde ha roligt. Hans morsa bodde ju med honom i Zurich, och det var första gången han var utomlands, typ. Men jag hänger med honom lite nu när vi bor i Phoenix, han är ju därifrån också. Jag vet hur seriösa de är med träningar och allt det där. Men vi kan fortfarande ha kul på kvällarna, säger Nilsson.

Och det råder inga tvivel om att Nilsson satt spår i Matthews också, för något år sedan sa stjärnan följande:

– Robert var overklig och jag älskade att spela med honom. Ibland insåg jag att jag bara åkte och tittade på hur bra han var, den här killen är äckligt bra.

LÄS MER: Leksands prestigedrag efter spelartappen – bekräftar intresse för stjärnan: ”Finns inte många som honom”