Svenske profilens pinsamma möte med Jaromir Jagr – när allt gick åt skogen: "Jagr står och väntar på mig..."

Svenske profilens pinsamma möte med Jaromir Jagr – när allt gick åt skogen: ”Jagr står och väntar på mig…”

Hockeykarriären är över för Robin Figren.
Nu minns han ett av de mest pinsamma ögonblicken från isen.
– Allt skiter sig och Jaromir Jagr står och väntar på mig, säger ”Figge” i podcasten ”Släpp Sargen”

Efter hela 17 år som professionell hockeyspelare är karriären nu över för Robin Figren. I somras meddelade 34-åringen att han lägger skridskorna på hyllan för gott och det sista han gjorde i hockeyns tjänst var att skjuta upp schweiziska Kloten till högstaligan igen.

Figrens debut

Det blev sammanlagt 188 poäng på 448 matcher i SHL och 38 poäng på 141 matcher i AHL samt 1 SM-guld, 2 CHL-titlar och ett JVM-silver för Figren. Han fick också chansen i ett par landskamper för Tre Kronor och när karriären nu är över minns han ett ögonblick från landslagstiden som kommer att förfölja honom länge.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Robin Figren, Tre Kronor
131107 Sverige Robin Figren under ishockeymatchen i Karjala Cup mellan Sverige och Tjeckien den 7 november 2013 i Gävle. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / kod ME / 82580

När Tre Kronor skulle möta Tjeckien på svensk mark 2013 och ”Figge” skulle göra landslagsdebut mot självaste Jaromir Jagr. Han beskriver det som ett av sina värsta ögonblick när det kommer till antiklimax i hockeykarriären.
– Jag skulle göra min första landskamp på hemmaplan, i Gävle. Ingen jättestor grej så, men jag fick äran att vara med i lineupen och jag skulle starta, men jag minns inte riktigt vilka jag spelade med. Men det var lite drag i Gävle och vi mötte Tjeckien med Jagr på andra sidan. Det kändes mäktigt på något sätt och det var mäktigt att vara med i lineupen. Det var coolt liksom, berättar han i podcasten ”Släpp Sargen” och sedan började problemen:
– De spelade nationalsången och den gick kanon. Jag sjöng med, jag sjunger alltid med. Jag sjöng även med till Kanada och USA, nästan så att jag sjöng med till Schweiz också. Sedan satte jag på mig hjälmen och åkte runt där lite medan jag försökte knäppa igen den. Men jag får inte ihop min hjälm och tänkte: ”Vafan är det som händer!?”. Jag kunde ju inte bomma lineupen, det gör jag bara inte.

LÄS MER: Jagr har valt ut den bästa svensken någonsin – Foppa, Lidas och Salming nobbas: ”Han skulle dominera idag”

”Jagr väntar”

Det skulle bara bli värre för Figren som börjar bli väldigt stressad ute på isen.
– Jag ställer mig vid båskanten och försöker vara lite soft och cool när jag försöker få på mig hjälmen. Men jag är stressad, jag är stressad som fan. Jag står där och fipplar med såna små spännen, det känns som att fingrarna är dubbelt så stora som vanligt. Men det skiter sig totalt, berättar han i podden.
– Jag blir sedan uppropad och åker ut. Jag gör väl ett jätteosäkert leende och gör min grej. När lampan släcks på mig och tänds på någon annan så åker jag till båset igen. Men jag får inte ihop skiten, så till slut kommer ”matrisen” (materialförvaltaren) och ska hjälpa mig. Nu väntar ju alla tio spelare på mig, Jaromir Jagr står och väntar på ”Big Fig”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jaromir Jagr, Tjeckien
090505 Ishockey, VM, träning, Tjeckien: Jaromir Jagr. © Bildbyrån – 85451 – Foto: Joel Marklund

Men hur mycket han än försöker så hittar varken Figren eller materialen lösningen på problemet. Så inför ögonen på självaste Jagr får han skamset lämna isen och gå miste om det första bytet mot tjeckiske storspelaren.
– Hursomhelst, hjälmjäveln funkar inte så jag får ta min hjälm i handen och sätta mig i båset. Så får en annan spelare hoppa in och ta mitt första byte. Sån jävla osis!, säger Figge själv om minnet som hemsöker honom än i dag.
– Jag tror det var spännet som inte matchade med sin hona. Det funkade inte, skit samma. Det sabbade en sån fin stund.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Dominik Hasek utser den svåraste han mötte – nobbar Jagr och Lemieux för svenske legendaren

Lyssna här: