Jagr har valt ut den bästa svensken någonsin – Foppa, Lidas och Salming nobbas: ”Han skulle dominera idag”

Jagr har valt ut den bästa svensken någonsin – Foppa, Lidas och Salming nobbas: ”Han skulle dominera idag”

Han är en av tidernas bästa hockeyspelare.
Men vem är den vassaste svensken i hockey-historien, enligt Jaromir Jagr?
– Han skulle dominera idag, säger tjecken, som nobbar Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Börje Salming.

Jaromir Jagr är en av världens största hockeyspelare genom tiderna, och klart är att det funnits få som hållit på med sporten lika länge som honom. Jagr spelade i NHL långt över 20 år, och håller fortfarande på i den tjeckiska högstaligan.

Pekar ut bästa svensken

Under årens lopp har Jagr naturligtvis hunnit spela mot några av världens bästa spelare genom tiderna, och han har mött en hel del svenskar. Inom svensk hockey finns ofta en debatt om vem som egentligen är den största svensken genom alla tider. Svaren brukar ofta vara Peter Forsberg, Nicklas Lidström eller Börje Salming.

Jaromir Jagr, Kladno
200205 Jaromir Jagr blir intervjuad den 5 februari 2020 i Kladno. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_501

Men när Jaromir Jagr för några år sedan fick frågan så valde han bort trion för ett lite mer oväntat namn. Det första som ploppade upp i hans huvud var nämligen Håkan Loob.

– Det finns många stora spelare, även före min era. Håkan Loob till exempel, sa 45-årige Jagr till Hockeysverige.

”Skulle dominerat idag”

Jaromir Jagr menade att Håkan Loob skulle dominera ännu mer om han spelade i dag.

– Grejen är han inte spelade i NHL så länge och det var en annan typ av hockey då. Hans spelstil skulle passa perfekt för den här nya eran i NHL. Han skulle dominera på det sättet han spelade, om du förstår vad jag menar. På den tiden var det väldigt mycket slagsmål och jag tror inte det passade hans spelstil särskilt bra, men han var ändå en väldigt bra spelare, berättade Jagr.

Ulf Samuelsson, Jaromir Jagr
161120 Floridas Jaromir Jagr under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Florida Panthers den 20 november i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

En sådan hyllning är såklart rejäl – och Håkan Loob var tacksam. Han menade att det hela var ”jättekul”, men att det är svårt att jämföra tidsperioder.

– Men det är klart att som liten spelare och för mig som kanske byggde mitt spel väldigt mycket på fart så… Det är fördel när de tog bort alla fasthållningar, hackningar och sånt.

LÄS MER: Folkkära tv-profilen Jacob Hård avslöjar sitt absoluta favoritlag i sport-Sverige: ”Blev så när jag var liten”