SHL-stjärnan Dick Axelsson avslöjar tuffa beslutet som han ångrar än i dag: ”Det var jobbigt”

Dick Axelsson är en av SHL:s största profiler.
Nu avslöjar han beslutet som han ångrar i hockeykarriären.
– Jag skulle ha gått mer på min egen magkänsla och lyssnat på mig själv, säger han i podden ”Släpp Sargen”.

Han har representerat storklubbar som Djurgården, Färjestad, Modo och Frölunda. Sammanlagt har det blivit 293 poäng på 422 matcher i SHL för Dick Axelsson och framförallt dubbla SM-guld.

Dicks karriär

Axelsson är i dag 33 år gammal och en av SHL:s största stjärnor men när han blickar bakåt i karriären finns det ett beslut som han ångrar än i dag. Och det är tiden i Nordamerika som bara resulterade i 17 AHL-matcher för Grand Rapids Griffins.

Dick Axelsson, SHL
210102 Djurgårdens Dick Axelsson under värmningen före ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Djurgården den 2 januari 2021 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0028

2006 valdes forwarden som nummer 62 av Detroit Red Wings i andrarundan av NHL-draften. Under säsongen 2008/09 var Axelsson utlånad till både Djurgården och Färjestad men säsongen efter gick den stora flytten till Nordamerika.

”Det jag ångrar”

12 år senare avslöjar Axelsson att han borde gjort annorlunda för att få en så lyckad karriär som möjligt på andra sidan Atlanten.
– Jag skulle ha gått mer på min egen magkänsla och lyssnat på mig själv. Jag skulle ha stannat i SHL längre (innan flytten till USA 2009). Jag skulle ha varit mer förberedd och egentligen en mer komplett hockeyspelare. Så det enda jag egentligen ångrar från den där grejen är att jag inte lyssnade på mig själv, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

För att det kunde lett till en längre karriär i Nordamerika? 
– Ja, men precis. Jag tror att jag liksom känt mig mer mogen och känt mig mer redo för att ens vara i närheten av NHL. Jag var en ganska okej hockeyspelare på den tiden och kände väl egentligen att jag ville bli så bra som möjligt i Europa först. Jag skulle liksom haft ett självförtroende i att jag ska ju till NHL – och det var inte ens i närheten att det fanns.

Dick Axelsson, SHL
130919 Frölundas Dick Axelsson under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Färjestad 19 september 2013 i Göteborg . Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DS / 58231

Tycker du det är trist att det blev så här? 
– Inte alls. Jag ser det egentligen mer som att jag gjorde det, jag åkte dit och ville inte vara där. Så inte en sekund ångrar jag ändå att jag inte stannade (i USA). Jag provade, jag gjorde det – men jag har aldrig blickat tillbaka på att jag ångrar att jag inte spelade i NHL.

”Blev avstängd”

Efter 5 poäng på 17 matcher i AHL för Detroits farmarlag Grand Rapids återvände Axelsson till Sverige igen för spel i Färjestad. Men det gick inte helt smärtfritt till.
– Jag var ju inte redo. Jag blev ju ”avstängd”. Folk i hockeyvärlden tror ju att jag bara åkte hem en vacker dag, men jag hade en rätt bra kommunikation med tränaren i AHL-laget Grand Rapids – och gick in och pratade med honom mycket på hans kontor, säger han i podden.
– Han sa ”ge det tre månader till, så får vi se hur du känner då”. Tre månader passerar och jag känner väl fortfarande att jag vill åka hem. Pratade med ledningen och allting, köpte min egen flygbiljett hem, mina agenter hjälpte inte till på den tiden, stod för allting själv, åkte hem – och när jag landar på svensk mark får jag läsa i tidningen att jag är avstängd från all ishockey för att jag bara åkte hem. Det var ju egentligen ingen som gick i god för mig hur det egentligen var i Detroits organisation heller, utan de körde ju egentligen bara på att jag åkte hem, vilket inte var hela sanningen.

Dick Axelsson erkänner att det här var en av hans jobbigaste tid under hockeykarriären.
– Jag är ju ganska hårdhudad, varit med om mycket och man har ju lagt på sig ett litet skal också – men det är klart att man sitter och grubblar på saker. Något år innan var det ju också den där fylleskandalen, så skalet fanns ju ändå där. Jag lärde mig med tiden, men jobbigt var det. Jag har annars haft ganska lätt för att koppla bort saker när jag vill. Allting har något gott med sig, även om man inte tror det, berättar han i intervjun.

Lyssna här:

LÄS MER: Robin Figrens kärleksfulla sågning av barndomsvännen Dick Axelsson: ”Vi hade precis fyllt 11 år…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!