SHL-profilernas utspel – vill se total förändring av powerplay-reglerna i svensk hockey: ”En annan press”

SHL-profilernas utspel – vill se total förändring av powerplay-reglerna i svensk hockey: ”En annan press”

Vad kan man göra för en mer offensiv och målglad ishockey?
Richard Gynge och Robin Figren har ett förslag.
– En konkret och bra grej, säger Växjö-stjärnan Gynge i podcasten ”Släpp Sargen”.

Hockeyn tar ständigt steg framåt för att skapa en så offensiv och underhållande produkt som möjligt. Ett tydligt exempel är hur man för något år sedan började med tre mot tre-spel i förlängningar, för att på så sätt få fram fler chanser och tidigare avgörande.

Profilernas förslag

Det diskuteras ständigt hur sporten kan utvecklas ytterligare, och en grej som ständigt diskuteras är regelboken, och hur vissa regler skulle göra ishockeyn än mer underhållande. Många vill se en mer målglad och offensiv ishockey, och just ändringar i regelboken skulle kunna hjälpa till med detta.

210510 Växjös Richard Gynge jublar med LeMat pokalen efter att ha vunnit SM-guld under final fem i SHL mellan Växjö och Rögle den 10 maj 2021 i Växjö. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

I podcasten Släpp Sargen får Växjö Lakers målmaskin Richard Gynge en fråga om det finns någon regeländring han hade velat se inom svensk hockey.

– Jag tycker ju om offensiv ishockey. Jag tycker ju om mål, så jag skulle väl vilja se att man är mer noga med hakningar och den typen av spelförstörande moment, säger han.

Vill ändra reglerna

Robin Figren, tidigare SHL-profil som numera spelar i Schweiz, kommer då med ett intressant förslag – som definitivt skulle leda till fler mål – åtminstone i numerärt överläge.

– För ett par år sedan så var Sidney Crosby inne på att en regel som hade varit ganska ball hade varit om att när du har power play och gör mål så måste han som är utvisad ändå sitta kvar sina fulla två minuter. Hade inte det varit en ganska enkel och skön regeländring att titta på?, säger han.

190314 HV71:s Robin Figren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN

Och Figren får medhåll av Gynge, som menar att det hade gjort spelare mer varsamma om hur de agerar på isen.

– Ja, men verkligen! En konkret och bra grej, tycker Gynge. Snacka om press då om man tar en dålig hakning och åker på två mål i baken.

LÄS MER: Victor Hedmans känsliga ord – ilsknar till efter nya beskedet om OS med Tre Kronor: ”Det suger”

Få våra nyhetsbrev!