SHL-domarens stenhårda sågning – av stora profilerna: ”Inte kul, det är bara gnäll, gnäll, gnäll!”

Han har varit SHL-domare i dryga 20 år.
Nu totalsågar Jan Sandström flera stora profiler.
– Andreas Jämtin var besvärlig. Per Ledin … ja, Per Ledin – usch!, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det har funnits mängder av profiler i SHL genom åren, och bland de mest minnesvärda så finns alltid Per Ledin och Andreas Jämtin med i diskussionen. Spelarna var kända för att alltid snacka, med såväl media som med motståndare. Men hur var dom egentligen från en domares perspektiv?

Stora sågningen

Linjedomaren Jan Sandström – som nu gör sin 20:e säsong i SHL, vilket är en hittills unik bedrift – gästade nyligen podcasten Släpp Sargen och berättade då om vikten av att kunna ha en god kommunikation på isen även när det hettar till. 

– Sedan finns det ju en del spelare som man aldrig kan lösa, säger han och tar en rad exempel.

– (Andreas) Jämtin var besvärlig. Per Ledin … ja, Per Ledin – usch!

181027 Linjedomare Jan Sandström under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Mora den 27 oktober 2018 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Jan Sandström fortsätter:

– En sådan som Dick Axelsson var ju en jobbig spelare. Ska man lösa honom … det är svårt. På en typ som Per Ledin gick ju käften bara hela, hela tiden. Man har provat allt från ”håll käften” till att försöka komma innanför skinnet på honom. Inget har hjälpt. Det är sådana här rollspelare som är härliga, men ändå jobbiga för oss domare. Nu är det ju ganska skönt att de lagt av, menar Sandström.

”Bara gnäll, gnäll, gnäll”

Jan Sandström pratar sedan vidare om Kåberg, Jämtin och Ledin:

– En sådan som (Emil) Kåberg, som är grinig men ändå visar respekt, kan jag gilla, men när det bara är sådana där som Jämtin och Ledin, som bara är jobbiga – och så fort de får en liten smäll så är det så synd om dem – då är det liksom inte kul. Det blir nästan lite pajasgrej av dem. Det är bara gnäll, gnäll, gnäll. De sköna spelarna är lite roligare.

– Cam (Abbott) var nästan värst av alla.

Per Ledin, SHL
100407 Ishockey, Elitserien, Semifinal, HV71: Per Ledin, HV71 © Bildbyrån – 54519

LÄS MER: SHL-domarens helt ärliga ord – avslöjar nu vilken SHL-tränare som egentligen är värst: ”Han var jobbig…”

Få våra nyhetsbrev!