Rikard Grönborgs hårda svar – slår tillbaka efter stora kritiken mot Tre Kronor: ”Det fungerar inte så längre”

Det finns för många turneringar som Tre Kronor deltar i, tycker många.
Rikard Grönborg håller inte med.
– När man står där på Sergels Torg efter att vi vunnit VM-guld, då ser man ju att det finns intresse i Sverige, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Rikard Grönborg var under sina år som förbundskapten rejält hyllad, och han var delaktig i hela två VM-guld. Men Grönborg fick även leda det svenska hockeylandslaget i mängder av andra matcher, i mindre turneringar som ofta får kritik för att de existerar. Många menar att turneringar som Euro Hockey Tour urvattnar sporten, och särskilt Tre Kronors ”rykte”.

Slår tillbaka mot kritiken

I podcasten Släpp Sargen får Grönborg en rak fråga kring huruvida han tycker att ”glansen” kring Tre Kronor har försvunnit de senaste åren, men han slår snabbt tillbaka.

– Man får alltid ta den diskussionen, om man verkligen ska ha VM varje år, men sen… När man står där på Sergels Torg efter att vi vunnit, då ser man ju att det finns intresse. Det går ju i cyklar det där, och jag tror ändå att när vi kommer in i de stora mästerskapen, som VM och OS, visst finns det intresse? Även med World Cup, där det var ett konstigt koncept, med två All Star-lag mitt i allt, det finns ett fantastiskt intresse i Sverige och jag tycker inte den glansen försvunnit på något sätt, säger han.

180521 Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg och materialansvarige Anders Weiderstål firar VM-guldet i Kungsträdgården dagen efter finalen i ishockey-VM den 21 maj 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Grönborg menar dock att mycket är annorlunda från när han växte upp.

– Sen föddes jag upp med glansen, och såg spelare som spelade varenda VM-turnering, och tio VM i rad, och det är inte riktigt så det fungerar i dag. Men sen är det klart… Jag pratar med Janne Andersson (förbundskapten i fotboll) mycket förut, och han fattade inte hur jag fick ihop det. Jag hade inte en aning om vilket VM-lag jag skulle ha, och han förstod inte hur jag klarade det, säger han.

”Kan inte gå tillbaka till det”

Rikard Grönborg håller inte heller med om att turneringar som Euro Hockey Tour bör skrotas.

– Jag tycker absolut inte att det ska skrotas. Nummer ett så är det en finansiell del som måste vara i åtagande, det är ändå sponsorer som betalar för att vara med i landslaget, och de pengar investeras i utbildning och utveckling inom förbundet, så den delen är viktig, säger han, och fortsätter:

– Men för mig som förbundskapten, och det beslut jag tog under mitt första år, var att jag vill ha ett lag med spelare som kan vara med i VM, och att testa på nya spelare. Spelare som inte är redo i år, men som får känna på det, att man hade en bank av spelare som hade fått testa på det förut, i en tuff miljö. Jag tycker att det är viktigt.

190508 Head coach Rikard Grönborg of Sweden at a practice session ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 8, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Och Grönborg håller inte alls med att Tre Kronor har urvattnats.

– Vi kan inte gå tillbaka till 70- och 80-talet, där samma spelare spelade alla turneringar. Jag tog beslutet att jag ville spelare som jag var nyfiken på. Det är viktigt att spelarna får känna på det, säger han.

LÄS MER: Profilens starka ord – rasar efter vittnesmålen som skakar svensk hockey: ”Det här är tamejfan inte okej”

Få våra nyhetsbrev!