Profilens starka ord – rasar efter vittnesmålen som skakar svensk hockey: ”Det här är tamejfan inte okej”

Profilens starka ord – rasar efter vittnesmålen som skakar svensk hockey: ”Det här är tamejfan inte okej”

Flera har vittnat om övergrepp inom hockey-Sverige.
Det får Robin Figren att se rött, och han rasar mot nuvarande ledare som tillåter det att fortsätta.
– Det är jävligt surt, och jag skulle väldigt gärna ta de i öronen, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det var i samband med att Kyle Beach, en tidigare spelare i NHL, vittnade om sexuella övergrepp inom Chicago Blackhawks organisation som fler berättelser och vittnesmål dök upp. I Sverige så fick Viasat-experten Erik Granqvist stor uppmärksamhet efter att han vittnat om övergrepp under en inkilning i Luleå på 90-talet.

Profilens ilska

Sedan dess har Granqvist delat fler historier från andra spelare, och samtidigt har allt fler berättar om vad de själv utsatts för under hockeyn i Sverige, särskilt under 90-talet. Men berättelser som Granqvist tagit del av vittnar även om förnedringsinslag och övergrepp under särskilt inkilningar även i dag.

Robin Figren, SHL
190314 HV71:s Robin Figren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / Cop 258

Detta får Robin Figren, tidigare profil i SHL och nu proffs i Schweiz, att reagera kraftigt.

– Det jag funderar på är att det ju är någon som håller i de här inkilningarna som sker just nu – och då undrar jag: Vart har ni varit de senaste 20 åren? Hänger ni inte med alls, i någonting? Det är jävligt surt, och jag skulle gärna ta de i öronen, säger han.

”Tamejfan inte okej”

Robin Figren har hängt med i diskussionerna, och är ledsen över det som nu lyfts till ytan.

– Det är bra att det kommer upp på tavlan. För egen del har jag varit ganska skonad, mot ”allvarliga” inkilningar på det sättet. Men det är så klart fruktansvärt. Det är fint att det kommer upp nu, så det blir lättare för andra att ta upp det, säger han.

190314 HV71:s Robin Figren inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Robin Figren är mest bestört över faktumet att det trots allt fortsatt tycks finnas inkilningar av det värre slaget kvar i dag.

– Det är skitkonstigt. Jag har varit skonad, och jag trodde verkligen inte att den här typen av svineri fanns kvar, säger han, och fortsätter:

– För mig har det inte varit mer än att man varit yngst och att det kanske stått ens namn på en puckhink, som man måste ta hand om. Men sånt här, det är tamejfan inte okej.

LÄS MER: Niklas Holmgrens känslosamma hyllning – till Peter Forsberg: ”Då dog en liten del av mig”

Få våra nyhetsbrev!