Niklas Holmgrens känslosamma hyllning – till Peter Forsberg: ”Då dog en liten del av mig”

Niklas Holmgrens känslosamma hyllning – till Peter Forsberg: ”Då dog en liten del av mig”

Han kommenterade Peter Forsberg under stora delar av stjärnans karriär.
Niklas Holmgren berättar nu känslosamt om när Foppa la skridskorna på hyllan.
– Då dog en liten del av mig, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Peter Forsberg är en av Sveriges riktigt stora och klassas högt upp så fort det pratas om landets mest framstående idrottare. Foppa hade vinnarskallen, tekniken, fysiken – ja, allt, för att lyckas i världens tuffaste liga, och när han var som bäst var det få som kunde mäta sig i NHL.

Tvingades lägga av

Han är fortfarande den svensk med bäst poängsnitt i NHL, och det är lite vemodigt att tänka på vad det hade kunnat bli utan alla skador. För Forsberg hade nästan ständiga problem, och det var också det som fick honom att lägga av alldeles för tidigt. Foppa försökte, flera gånger, men till sist gick det inte.

080301 Ishockey, NHL, Colorado Avalanche: Peter Forsberg på presskonferens. © Bildbyrån

Han nådde aldrig 1 000 matcher i NHL, men under de många säsonger han hann med så gjorde han underverk. En som följde med på resan, på ett lite annorlunda sätt, var Niklas Holmgren. Den ikoniske kommentatorn är extremt förknippad med NHL-sändningar sedan många, många år tillbaka. Holmgren hyser en enorm respekt för Forsberg, och det blev så klart känslosamt när han valde att lägga av.

Starka orden

I podcasten ”Släpp Sargen” får Holmgren en rak fråga vem han gillat att kommentera mest, och svarar då utan att tveka.

– Det finns en spelare som jag har följt så mycket, och det är Peter Forsberg. Jag gjorde Stanley Cup-finalen 1996, och sen följde jag honom hela vägen fram, och Colorado var ju väldigt bra. Matcherna mot Detroit är legendariska, fantastiska slutspelsmatcher. Och sen hela vägen fram till att han kämpade med comeback efter comeback i Modo, men foten höll inte riktigt. Så när han slutade, då kändes det faktiskt som att en liten del av mig dog också. Jag hade följt honom under så många år, under hela hans karriär och många försök att komma tillbaka, säger Holmgren.

190319 Niklas Holmgren, Cmore, poserar för ett porträtt under fotbollsallsvenskans upptaktsträff den 19 mars 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Holmgren råkade även vara den som kommenterade i SHL när Forsberg gjorde sin närmast ikoniska comeback, då han gjorde mål direkt i comebacken.

– Det är det som är så speciellt. Lidas gjorde ju så mycket där borta, men Foppa också… Ja…, säger Holmgren.

Även i Modo blev comebacksejouren kort för Foppa. Det blev inte mer än 30 matcher, över två säsonger, och under säsongen 2011/2012 så avslutade han karriären.

LÄS MER: Robin Figren rankar nu samtliga måljinglar i SHL: Tokhyllar FBK och Leksand – men totalsågar Frölunda

Få våra nyhetsbrev!