Rickard Wallin avslöjar nu hemliga spelet i Färjestads bås – efter SHL:s mest omtalade domslut någonsin

Det är ett av SHL:s mest omtalade domslut någonsin.
Nu berättar Rickard Wallin allt om det bortdömda målet i finalserien 2006.
– Det svartnade för mig, säger FBK-ikonen i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det är svårt att glömma de klassiska scenerna från den femte finalen mellan Frölunda och Färjestad, säsongen 2005/2006. Ställningen i finalserien var 2-2 när Färjestad, i den första perioden, tror att de har en puck inne. Tommy Salo slängde sig bakåt, men nådde aldrig pucken – som dock plötsligt stannade precis vid mållinjen. Färjestad var helt övertygade om att pucken var inne, men sedan följde ett av de mest omtalade domsluten någonsin.

Kontroversiella beslutet

Domaren Robert Lahti satt i sekretariatet och kunde därifrån se videodomaren Peter Nyberg luta sig ut från sitt lilla rum över läktaren, för att vifta med armarna i en gest att pucken inte var inne. Telefonen mellan videodomaren och huvuddomaren Robert Lahti fungerade inte – och när Färjestad-spelarna såg Peter Nybergs vilda gester reagerade de starkt. Per Ledin skrek att domaren var en ”fet tattare”‚ och i pausintervjun höll inte Rickard Wallin tillbaka.

– Det är inte jag som dömer. Jag hoppas verkligen att han gör sitt jobb och inte vill ha ett gratis säsongskort, sa Wallin.

Foto: Youtube

Nu, i podcasten ”Släpp Sargen”‚ berättar Wallin om den uppmärksammade händelsen, och han lägger sig helt platt kring att domaren tog rätt beslut.

– Det är lite roligt, för jag var ju att pucken var inne. Jag har ju sett bilderna nu, och jag tror att jag sa det i mitt tal, när de pensionerade min tröja, att jag vet att pucken inte var inne. Det är inget mer än så, det var ett stort fel, säger han i podden.

”Han skulle aldrig ljuga”

Wallin berättar också om vad som egentligen sades bland spelarna – och vad som fick honom att så starkt tro att det var mål.

– Det som tog mig var att Mathias Johansson åkte precis bakom målet när det här hände. Den var ju nära att vara inne – men han sa att pucken var en decimeter inne. Mathias Johansson, för alla som känner honom, är den ärligaste människan i hela världen. Han skulle inte hitta på någonting sånt. Men det visar ju lite hur enögd man blir när det är slutspel, säger han.

Foto: Youtube

Wallin håller dock inte tillbaka med att han var riktigt upprörd när det väl hände.

– Jag var helt 100 på att pucken var inne och det fanns ju ingen telefonförbindelse. Då sticker den där gubben ut huvudet och börjar vifta med händerna… Då svartnar det ju liksom! Jag har ju ingen aning om vad jag säger efteråt. Men sen var det ju någon annan som stal fokus, kan man ju lugnt säga…, säger Wallin, och syftar på Ledins uppmärksammade skrik.

LÄS MER: SHL-profilen Rickard Wallin pekar ut SM-guldvinnaren – och nobbar egna laget: ”De har ett perfekt läge”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!