Okända detaljen om oförglömliga VM-straffen – som fick hela Globen att lyfta: ”Första gången någonsin”

Det är en av de mest ikoniska Tre Kronor-ögonblicken.
Nu avslöjar Fredrik Pettersson allt om DEN straffen.
– Det hade jag aldrig gjort någonsin tidigare, säger han i podcasten Släpp Sargens specialavsnitt om VM-guldet 2013.

Det finns många klassiska minnen från VM- och OS-turneringar med Tre Kronor genom åren, och just straffar är någonting som vi blivit enormt bortskämda med. Det allra mesta oförglömliga är kanske Peter Forsbergs klassiska ”Foppa-straff” under OS i Lillehammer 1994, men när man pratar om legendariska straffar så måste Fredrik Pettersson nämnas.

Berättar nu allt

Det var under VM 2013, på hemmaplan i Globen, som Sverige ställdes mot Kanada i en rysare till kvartsfinal. Plötsligt fick Fredrik Pettersson åka fram, och då var det inte tal om något dribblande.

I podcasten Släpp Sargens tredje VM-special, om guldet 2013, så berättar göteborgaren nu om tankarna bakom den ovanliga slagskotts-straffen som fick bland andra Lasse Granqvist att gå i spinn.

– Jag kommer ihåg den morgonen, innan vi ska möta Kanada, så får vi klipp på Mike Smith för det hade ju varit några straffar som hade skjutits på honom tidigare. Vi pratade om det i laget, att han hade en tendens att liksom backa långt in i målet. Han hade hög fart med sig hem och landade väldigt, väldigt, väldigt ofta liksom i målet, säger han, och fortsätter:

– Jag minns att jag satt i omklädningsrummet och tittade på de här klippen och jag kommer ihåg tanken att om vi skulle hamna där så skulle jag nog inte vara en av de sju, åtta första som skulle få skjuta straff – men jag tog åt mig av informationen och det var ju absolut inte klart.

130516 Fredrik Pettersson, Sverige, jublar efter att ha gjort mål på straff i matchen mellan Kanada och Sverige under ishockey-VM den 16 maj 2013 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Pettersson berättar att stämningen var tryckt när han åkte fram för att lägga sin straff.

– Både ”Henke” (Henrik Sedin) och Daniel (Sedin) skjuter – och Loui (Eriksson) satte ju sin straff. Sedan, när jag fick möjligheten att slå min, så … jag tänkte inte så jäkla mycket. Den kom ganska kort inpå. Jag kommer ihåg att det blev rätt så tyst i Globen. Det blev rätt så tyst hos mig själv också. Allt var liksom borta runtomkring, säger han.

”Första gången någonsin”

Pettersson avslöjar dessutom en spännande och kanske lite oväntad detalj – att det var första gången någonsin han la den typen av straff.

– Det roliga med den här straffen är att jag skjuter på vänster sida – alltså hans stötsida – och det har jag aldrig gjort någonsin tidigare. Jag hade ganska gott självförtroende – och sedan blev det som det blev. Den satt – och det jag kommer ihåg mest är att det känns liksom som att det går i ”slow motion”. Från det att pucken går i mål och man liksom hör hela Globen lyfta, när man liksom känner trycket i arenan, så … då går luften ur en liksom och man känner en helt fantastisk känsla. Det är ett stort ögonblick i min karriär – och ett otroligt fint minne. Att få göra det på hemmaplan – inför familj, vänner, svenska fans och även de här killarna i laget som man hade slitit med i flera år – det var grymt!, säger han, och fortsätter:

– Det var mäktigt. Man blir jäkligt glad. Det blir mycket känslor.

130516 Ishockey, VM, dag 14, kvartsfinal, Kanada – Sverige: Sverige firar segern. © Bildbyrån – 86474 – Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN

För att segern skulle säkras behövde Jhonas Enroth dock ta den kommande straffen från Kanada – något den svenske målvakten lyckades med. Semifinalplatsen var därmed klar. 

– Jag kommer ihåg det väl. Jag stod bara och skrek!

LÄS MER: Roger Rönnbergs helt ärliga ord – om stora rivalen och guldtränaren Sam Hallam: ”Han är irriterande…”

Få våra nyhetsbrev!