Okända detaljen om ikoniska straffläggningen i OS 1994 – svenske hjälten bröt av klubban(!) för att slippa lägga

Okända detaljen om ikoniska straffläggningen i OS 1994 – svenske hjälten bröt av klubban(!) för att slippa lägga

Det är den mest klassiska straffläggningen i svensk hockeyhistoria.
Men nu avslöjas det att ikonen Tomas Jonsson undvek att lägga – efter att ha brutit av sin egen klubba(!).
– ”Jag tänker inte lägga någon straff”, sa han, säger nu Challe Berglund.

1994 är verkligen ett helt oförglömligt år inom svensk ishockeyhistoria. Tre Kronor hade ett riktigt superlag, med en ung Peter Forsberg i spetsen, och man tog sig hela vägen till final där Kanada väntade. Matchen gick till straffar, och det var då som de helt oförglömliga bilderna utspelades.

Ikoniska straffarna

Peter Forsberg fick äran att kliva fram och lägga sin andra straff, i den andra extra straffrundan. Forsberg kommer fram till målvakten Corey Hirsch och lurar ner honom på ena sidan, innan han retfullt enkelt petade pucken förbi målvakten på andra sidan. Legendaren Kenta Nilsson hade gjort straffen många år tidigare – men här handlade det om en helt avgörande straff i en OS-final, och sedan dess har straffet helt enkelt fått namnet ”Foppa-straff”.

940227 Ishockey, OS, Final, Sverige – Kanada: Peter Forsberg, Sverige och Corey Hirsch, Kanada. (Straff) © Bildbyrån

Peter Forsberg växte i och med succén då fram till Sveriges kanske mest populära spelare, och det var många inom hockeyvärlden som fick upp ögonen för honom då. Men det var inte alla som var lika sugna på att stå i rampljuset när det väl skulle avgöras, den där finalen i Lillehammer.

Bröt av klubban

I podcasten ”Släpp Sargen” avslöjar nu Challe Berglund, som var spelare i Tre Kronor på den tiden, att vissa verkligen ansträngde sig för att inte(!) lägga straff.

– Tomas Jonsson bröt av klubban, han tryckte den ”genom marken”. Man hade ju träklubba då, så då gick bladet av. ”Jag tänker inte lägga någon straff”, sa han. Den där yngre killen från Ö-vik (Peter Forsberg) fick ta straffarna i stället, säger Challe Berglund i podden.

940227 OS, Ishockey, final, Sverige – Kanada: Håkan Loob, Mats Näslund och Tomas Jonsson jublar efter segern. © Bildbyrån

Han stod själv skadad i båset under OS-finalen, men åkte – i rollen som lagkapten – ändå över för att ta hans om slantsinglingen. 

– Den torskade man ju, så det brukar faktiskt Tomas Jonsson påminna mig om – att jag förlorade. Men vad fan, det ledde ju till ett guld, så det måste varit bra? Jag visste precis vad jag gjorde, säger Berglund.

LÄS MER: När Kanada tröttnade på Börje Salmings överlägsenhet – och gjorde det helt förbjudna: ”Fegt och töntigt!”

Få våra nyhetsbrev!