När Wikegård gav order om att sänka Zdeno Chara – 20 minuter senare fick man omvärdera precis allt(!)

Niklas Wikegård gav en tydlig order: Sänk Zdeno Chara.
20 minuter senare fick man omvärdera allt.
– Det gjorde mer skada än nytta, säger Christian ”Fimpen” Eklund i podcasten Släpp Sargen.

Lockout-säsongen 2004/2005 var verkligen någonting alldeles, alldeles extra. Några av världens bästa spelare lämnade tillfälligt NHL för att spela i mindre ligor, vilket gjorde att stjärnorna flockades i SHL. Spelare som Peter Forsberg, Marian Hossa och Zdeno Chara spelade plötsligt i Sverige, och uppståndelsen var enorm.

Tydliga uppdraget

Särskilt kring de svenska stjärnorna, men flera internationella superspelare drog uppmärksamhet kring sig, och en spelare som det alltid hände någonting extra runt var Zdeno Chara. Backbjässen spelar än i dag, 44 år gammal, i NHL, och är en riktig ikon. När han var i Sverige var han yngre och inte lika känd, men allt jämt ett rejält fokus för motståndarna.

050127 Ishockey, Elitserien, Färjestad: Zdeno Chara © Bildbyrån

Det fick Djurgårdsprofilen Christian ”Fimpen” Eklund erfara. Han var då en klassisk buse i Djurgården, och tilldelades ett uppdrag av den dåvarande tränaren Niklas Wikegård.

– Det var ju en jäkla långskånk som ingen visste vem det var. Alltså, man hade ju lite koll. Men jag och Marcus Kristoffersson – han var ju galen – fick i uppgift att sänka Chara. ”Han tror att han kan komma här från NHL”, var känslan, säger han i podcasten Släpp Sargen.

”Han var fan läskig”

Djurgårdens busar gjorde det mesta för att komma åt Chara, men det gav ingen vidare effekt.

– Vi tänkte ju bara att det var en lång jäkel, så vi hopptacklade honom, gav fulnyp, men han bara stod med klubban rakt ut. Så man fick den ju rakt i ansiktet. Så efter en period hörde vi bara: ”Skit i det där, det är ingen idé”. Det gjorde bara mer skada än nytta, säger Fimpen.

040120 Ishockey, elitserien: Niklas Wikegård, tränare, Djurgården. © Bildbyrån

”Fimpen” minns fortfarande hur tufft det var att faktiskt möta Chara.

– Man försökte ju hugga honom ibland, men han hade så lång klubba, så han hann ju alltid slå tillbaka. Så om man rappade honom i vaden, och drog järnet därifrån, då hann han ändå dit med klubban och höll på att slå av benet på en. Han var fan läskig, säger han.

LÄS MER: Nicklas Lidström avslöjar sin allra fulaste motståndare – efter 20 år i NHL: ”Det var alltid någonting”

Få våra nyhetsbrev!