När två mystiska män pausade Tre Kronors guldfest – av den mest fantastiska anledningen: ”Ta klubban bara”

Mycket uppe i ett VM-guldfirande.
Då kraschades Tre Kronors fest – av två mystiska män i kostym som sökte efter Johan Tornberg.
Men anledningen är verkligen helt fantastisk.

Det finns få framgångssagor inom svensk ishockey någonsin som kan matcha den som Johan Tornberg var med om 1998. Han var lite av en doldis i dåvarande Elitserien, och var till en början bara reserv till VM-truppen som åkte till Schweiz.

Plötsligt avbrottet

Men efter skador så kastades Tornberg plötsligt in i hetluften – och som han tog chansen när han väl fick den. Backen var en av turneringens riktigt stora bjässar, och han fick dessutom göra mål i finalen, vilket gjorde honom till en guldhjälte av rang. Efteråt, när Tre Kronor vunnit SM-guld, så var firandet vilt inne i omklädningsrummet.

980517 Ishockey, VM, final 2, Sverige – Finland: Peter Forsberg, Sverige, firar VM-guldet med champagne © Bildbyrån

För Tre Kronor var det en enorm revansch efter det stora fiaskot i OS tidigare samma år, och det märktes vilket på hur det firades inne i omklädningsrummet. Men väl där tvingades Tre Kronor till en oväntad paus, då det plötsligt knackade på dörren.

– Helt plötsligt, vet du vad som händer!? Det knackar och någon sliter upp dörren, utanför står två svartklädda herrar, som säger, på engelska: ”Vi söker efter Mr. Tornberg”. ”Eh, okej”, sa jag, säger Tornberg i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Bara tog klubban och gick”

Men anledningen var lika fin som oväntad.

– ”Vi är från Hockey Hall of Fame i Toronto, Kanada. Var är Tornberg?”, sa dem. De pekade ut mig och så kommer det två stycken och säger: ”Vi vill ha din klubba, tack”. ”Ska ni ha min klubba? Jaha?”, sa jag. Men männen ville ta med sig klubban till Hockey Hall of Fame för att föreviga den. ”Ja, för fan! Ta den bara”, sa jag. De sa att jag skulle få ett brev och fotografi när den var pensionerad där, och jag fick ju det också, säger Tornberg.

980509 Ishockey VM, Sverige – Vitryssland: Johan Tornberg, Sverige jublar. © Bildbyrån

Tornberg har själv inte varit och besökt klubban, men enligt egen utsago så ska den faktiskt finnas kvar där.

– Klubban står där i någon monter. Jag har inte varit dit men den ska visst stå där, någonstans. De bara tog klubban och så gick de, säger han.

LÄS MER: När Foppa kom till VM helt utan utrustning(!) – och chockade lagkamraterna bara timmar senare: ”Brutalt!”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!