När Foppa kom till VM helt utan utrustning(!) – och chockade lagkamraterna bara timmar senare: ”Brutalt!”

Peter Forsberg kom till VM 1998 – utan utrustning.
Bara timmar senare chockade han lagkamraterna.
– Det var brutalt!, säger Johan Tornberg.

Tre Kronor hade floppat totalt under OS 1998, och var således ute efter revansch i VM bara månader senare. Och man fick ett enormt tillskott i form av Peter Forsberg, som då kanske spelade karriärens bästa hockey, och han kom från en säsong i NHL där han svarat för makalösa 91 poäng.

Foppas dominans

Men problem uppstod direkt när Foppa anslöt till Tre Kronor-lägret.

– Vi hade match på kvällen, direkt när han kom, och han hade inga prylar, inga grejer. Grejerna var borta, allting! Jaha… Så vi fick börja låna ihop prylar helt enkelt, säger Johan Tornberg, som också spelade turneringen, i podcasten ”Släpp Sargen”.

980509 Ishockey VM, Sverige – Vitryssland: Peter Forsberg, Sverige. © Bildbyrån

Foppa åkte alltså ut, bara timmar efter att han anslöt – med andras grejer på sig.

– Han hade alltså skridskor som var Niklas Sundströms, och även hans klubba. Han lånade alltså in grejer och rasslade ut på isen, och jag kommer inte ihåg men jag tror att han gjorde två eller tre poäng den matchen. Det var något helt brutalt! Man ser ju storheten direkt när han kommer in, och en annan som är så noggrann med skridskorna och putsar och donar. Han bara kastade på sig grejerna och sen ut och visa att han var världens bästa hockeyspelare, säger Tornberg.

”Så typiskt Peter”

Tidigare så har även den legendariske materialförvaltaren ”Pudding” berättat att Foppas utrustning skiljde sig mycket från andra spelares – då det var rena skiten.

– Man tänker skridskorna, som jag tyckte var extremt noga med, han bara: ”De här passar!”. Slipning då? ”Nej men det går säkert bra!”. Sen bara på något axelskydd och skruvar på en hjälm. Benskydden sitter lite halvsnett, det såg ut lite som… Man ska inte säga något om det men lite korpenaktigt. Helt fantastiskt alltså, och det är så typiskt Peter, säger Tornberg.

980508 Ishockey VM, förhands: Peter Forsberg, Sverige. © Bildbyrå

Tornberg spelade även JVM med Forsberg några år tidigare, och menar att det var liknande upplevelser då.

– För så var det ju alltid med honom, ända från JVM. Där sov han ju. Han låg och sov på en brits till en kvart innan träningarna. Jag skämtar inte! Och så åt han sin fil och flingor och massa bananer, och sen bara reste han sig upp, plockade på sig prylarna för träning och sen gick det inte att ta pucken av honom. Det var något helt magiskt, säger han.

LÄS MER: Robin Figren avslöjar oförglömliga SHL-minnet – som alltid får han att bryta ihop: ”När Andreas Jämtin…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!