När SHL-profilen sumpade sin allra sista chans – och fick sparken mitt under matchen(!): ”Packa ihop!”

Rastislav Pavlikovsky blev en profil i svensk hockey, då han tillhörde hela sju klubbar.
Sämre gick det i Finland – där slovaken fick sparken mitt under en match(!).
– Det var ju helt surrealistisk, säger Thomas Johansson, spelade i samma lag vid tidpunkten.

Rastislav Pavlikovský kom till Sverige och HV71 efter millenniumskiftet och gjorde omedelbar succé. Efter en storartat säsong blev det flytt till Nordamerika, men det dröjde inte länge innan det blev återkomst till Sverige, och där blev det spel i Leksand, Mora och Modo.

Fick sparken – i periodpausen

2013 lämnade profilen Sverige för sista gången, och han kunde då se tillbaka på spel i hela sju svenska klubbar, och däribland flera framgångsrika säsonger. Under karriären blev det även spel i flera andra europeiska länder, men det blev inte omedelbar succé i samtliga klubbar.

010923 Ishockey, Elitserien: Rastislav Pavlikovsky, HV 71 © Bildbyrån

I podcasten Släpp Sargen berättar Thomas Johansson, som i dag är general manager i Leksand, om när han och Rastislav Pavlikovsky spelade ihop i Jokerit under en kort period säsongen 00/01.

Den slovakiske forwarden hade det inte så lätt i Finland.

– Rastislav Pavlikovsky kom till Jokerit som lite av en ”try out”-kille. Vi hade en tränare som var väldigt rak och tydlig med vad han tyckte och tänkte. Det slutade med att ”Rasty” fick lämna klubben mellan en första- och andraperiod. När vi liksom kom in efter andra perioden – då var hans bås i (omklädningsrummet) helt tomt och hans skylt var nedtagen. Det var som att … ”vad hände här?”. 

Hur risig var hans första period, undrar man ju då?

– Till saken hör att han var där i 14 dagar och den första veckan fick han spela med Finlands etta och tvåa i poängligan – Jukka Hentunen och Petri Varis – som var otroligt duktiga. Så kom Pavlikovsky in och spelade med dem. Andra veckan var han nedsatt i fjärdelinan helt plötsligt. Så han tänkte väl att det var lika bra att han gick in och tog ett snack med coachen. Han frågade mig om jag tyckte han borde göra det. Jag sa väl ”nja”, men han gjorde det. Så gick han in, kom ut efter 45–50 minuter jätteglad. Så hade vi morgonträning dagen efter för vi skulle spela match på eftermiddagen mot TPS, tror jag det var. Då var han tillbaka i förstakedjan – och fick spela med de där killarna igen.

”Helt surrealistiskt”

Thomas Johansson fortsätter:

– Sedan, precis innan matchen skulle börja, så gick tränaren fram till honom och sa att ”du, Pavlikovsky, en sak ska du veta och det är att i det här laget får man inte så många chanser – och det här är din sista”. Redan då började man ju ana lite att … vart är det här på väg någonstans? Sedermera när matchen väl började så tog det väl tio minuter ungefär av första perioden, så var han bänkad.

010111 Ishockey, Elitserien, Malmö – HV 71. Rastislav Pavlikovsky, HV71. (Skada) © Bildbyrån

Det hela slutade med att profilen fick sparken… efter en spelad period.

– Sedan kom vi in i periodpausen och det första tränaren sa åt honom när han kom in var att ”jag är hemskt ledsen, men det funkar inte bra för dig i Jokerit, jag tycker att du packar ihop dina grejer – och när vi kommer tillbaka efter andra perioden så ska dit bås vara tomt”.

– Det var ju helt surrealistiskt – att en kille får sparken mitt under matchen! Ett speciellt minne. Nu kan man skratta åt det, men då var det liksom att ”kan det där hända?”.

LÄS MER: Hockeyprofilens guldtips inför nya SHL-säsongen – de vinner för första gången på hela 11 år: ”Nästan löjligt”

Få våra nyhetsbrev!