När SHL-profilen försökte bräcka bjässen Zdeno Chara – och fick ångra sig direkt: ”Det största aset jag mött”

Det är inte lätt att rubba på Zdeno Chara.
Det fick Johannes Salmonsson erfara.
– Jag bara flög som en liten vante, säger han
i podcasten ”Släpp Sargen”.

Säsongen 2004/2005 var verkligen speciell, på så många sätt. Det var lockout-säsong i NHL, och plötsligt vallfärdade några av världens allra största stjärnor till SHL, och tillsammans bildade de en minnesvärd säsong, fylld av oförglömliga stunder.

”Största aset jag mött”

Men bland alla stjärnor så var ingen så fruktad som Zdeno Chara. Under karriären har backbjässen varit ökänd för sin ruggiga fysik, och med sin längd och storlek har han varit i stort sett omöjlig att rubba på, vilket gjort honom till en av världens bästa back.

Zdeno Chara, NHL
160927 Europas Zdeno Chara under final ett i World Cup of Hockey mellan Kanada och Europa den 27 september 2016 i Toronto. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87342

I podcasten Släpp Sargen får SHL-profilen Johannes Salmonsson frågan vilket som är det största ”aset” han mött under alla sina år inom svensk hockey – och då får Chara utnämningen.

– Det är nog Zdeno Chara – om man ser till as på isen, svarar Oskarshamnforwarden, som är ensam om att ha representerat hela sju SHL-klubbar.

”Flög som en vante”

Det var just under lockoutsäsongen 04/05, då Salmonsson spelade med Djurgården, som han stötte på den slovakiske försvarsbjässen.

– Jag åkte full fart och skulle tackla honom i ryggen. Han såg inte mig, men jag bara flög som en liten vante, minns 35-åringen.

Han var inte jättelätt att flytta på?

– Nej, nej. Fy fan.

200924 Oskarshamns Johannes Salmonsson under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Oskarshamn den 24 september 2020 i Gävle. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Zdeno Chara har nu hunnit bli 44 år gammal och tillhörde förra säsongen Washington Capitals, där det blev tio poäng på 55 spelade matcher. Han har fortfarande inte skrivit på något kontrakt för den gångna säsongen, men har meddelat att han gärna ser en framtid i världens bästa hockeyliga.

LÄS MER: Niklas Wikegård tydliga vädjan inför nya säsongen – så blir SHL av med filmningarna: ”Ansvaret ligger på…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!