När Sean Avery ville hämnas för svensken – och sprang åttor kring hela arenaområdet: ”Skulle slåss i gångarna”

Daniel Widing blev överkörd på isen.
Då ryckte ärkebusen Sean Avery in för att hämnas – och gav sig inte förrän funktionärer klev emellan.
– Han har öppnat två dörrar för att bara komma igenom – och ska slåss med Ruutu i gångarna, säger Widing i podcasten ”Släpp Sargen”.

Daniel Widing är en riktig profil inom SHL-sammanhang, och det är lätt att förstå då han gjort hela 15 säsonger i ligan. Totalt så har 38-åringen spelat i hela sex olika klubbar i Sveriges hösta liga, och han har under alla åren i ligan gjort närmare 700 matcher, med slutspel inräknat.

”Det var helt surrealistiskt”

Men Widing har även hunnit med flera sejourer utomlands, bland annat i finländska Pelicans, där han var i två säsonger från 2003 till 2005. Och under en av säsongerna så fick Widing sällskap av en av NHL:s mest ökända ärkebusar någonsin.

110930 Ishockey, NHL Premiere Challenge, Frölunda – New York Rangers: Sean Avery, New York Rangers, skada, blod. © Bildbyrån

Sean Avery, som var känd för sina vilda fajter och rackartyg i NHL, gjorde bara två matcher i Finland under lockouten – men de blev minnesvärda.

– Han kom en söndag, spelade två matcher med oss den kommande veckan, hängde tre (mål), hade 26 utvisningsminuter – och sedan, på måndagen efter, var han bara borta. Det var helt surrealistiskt, säger Widing i podcasten ”Släpp Sargen”.

Ville hämnas

Widing minns särskilt en händelse då han tacklades hårt – varpå Sean Avery ville hämnas. Till varje pris.

– Vi mötte IFK Helsingfors hemma. Jag är på väg på byte, kör upp klubban som man gör – och åker då på en sådan jäkla överkörning av Jarkko Ruutu. Det var så grymt fult – han siktade liksom in sig på mig. Jag hamnade i en annan dimension, så det här har ju killarna berättat för mig i efterhand, men just efter smällen åker Jarkko Ruutu och byter. Avery, som då varit hos oss i fyra dagar, hoppar då in på isen från vårt bås och börjar jaga Ruutu in i IFK Helsingfors bås, ska liksom ta tag i honom. Han ville slåss liksom, men får inte tag i honom. Båda får matchstraff – men då ser man hur Avery, när han kommit av isen, springer runt … och det är ju liksom som en gång, så man ser inte vad som händer, men han har då alltså tagit sig bort till gången där IFK byter om. Han har öppnat två dörrar för att bara komma igenom – och ska slåss med Ruutu i gångarna. Funktionärerna bara springer för att stoppa det här, men sedan vet man inte vad som hände där bakom, säger Widing.

191102 Luleås Daniel Widing under värmningen före ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Luleå den 2 november 2019 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Widing, som i podcasten även berättar att hans karriär är över, berättar att han lärde sig mycket av Avery, trots att de bara spelade ihop i två matcher.

– Det är ganska coolt, det där, att han kommer in, vi hade ju pratat lite, men är inte direkt polare – men han spelar verkligen för sitt lag. Jag tog med mig lite av det där i min karriär – man står upp för sina lagkompisar. Sedan var han plötsligt bara borta.

LÄS MER: Gjort 603 matcher i SHL – nu totalsågar profilen dagens svenska hockey: ”Den är på helt fel väg”

Få våra nyhetsbrev!