När Marian Hossa förnedrade SHL-busen – och gav honom en lektion att minnas: ”Fan, det var pinsamt…”

Marian Hossa hade total lekstuga under lockout-säsongen.
Det fick Christian ”Fimpen” Eklund se från första parkett.
– Fan, det var pinsamt, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Alla svenska hockey-älskare kommer ihåg säsongen 2004/2005 med värme. Det var lockout-säsong i NHL, vilket fick några av världens bästa spelare att plötsligt spela hockey i Europa, och SHL var fylld av stjärnglans och talang på ett sätt som nästan aldrig tidigare skådat.

”Den bästa jag mött”

Peter Forsberg återvände till Modo, och i Färjestad spelade plötsligt den numera ikoniske backen Zdeno Chara. Och Mora fick ett tillskott i form av Marian Hossa, som året dessförinnan hade gjort mer än en poäng per match i NHL. Och det var inga tvivel om vilken kapacitet som fanns hos Hossa, även om han kanske inte slet ut sig i onödan…

Foto: Bildbyrån

En som fick se Hossas otroliga kvalitéer från första parkett var Christian ”Fimpen” Eklund. Dif-profilen var mer av en hårdjobbare än en finess-lirare, och fick i uppdrag att få stjärnorna i motståndarlaget att se sämre ut.

– Man ställdes ju oftast mot topplinor i de andra lagen. Att möta Hosta i Mora… Det var nog den bästa jag mött, säger Eklund i podcasten Släpp Sargen.

”Det var pinsamt”

Eklund fick även en rejäl uppvisning i riktigt hockeygodis… på hans bekostnad.

– När vi mötte Mora, så fick jag order om att ta bort spelare som Hossa. Och då var det ju bara att antingen ta utvisning, eller bli helt förnedrad. Han tog pucken, och sen höll han den tills man slog ner han. Jag vet inte hur jag hamnade där, men jag hamnar påväg fram mot honom, som sista gubbe, och åker baklänges och tappar lite skär, säger han.

Foto: Bildbyrån

Och det var då Hossa lite i nästa växel.

– Han lägger en tunnel på mig – det här är så pinsamt – och när jag vänder mig om har han redan gjort mål och nästan kommit till båset. Det var ett kort byte; bara in, bli rundad, och sen ut igen. Det var så det kändes, i alla fall. Men det var en jäkla rolig säsong, säger Fimpen.

LÄS MER: Nicklas Lidström avslöjar SHL-klubben han nobbade – och SHL-laget han helst hade spelat i: ”Hade ett anbud…”

Få våra nyhetsbrev!