När Linus Omark var nära att kastas in i amerikanskt fängelse – efter nakendramat: ”De ringde från NHL…”

Linus Omark fick göra NHL-debut.
Men bara ett dygn tidigare höll han på att hamna i amerikanskt fängelse(!) – efter ett stort nakendrama.
– Det är en rolig story nu i efterhand, men just då var man inte så jäkla kaxig, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Linus Omark fick ett stort genombrott i SHL och Luleå i slutet av 00-talet, vilket ledde till en flytt till KHL och året därpå NHL. Den svenske forwardsstjärnan fick då, när han bodde i Nordamerika, lära sig den hårda vägen att det skiljer sig en hel del mellan Sverige och USA, och framför allt hur strikt det faktiskt är.

Stora nakendramat

I podcasten ”Släpp Sargen” berättar Omark nu om hur nära han faktiskt var att slängas in i amerikanskt fängelse – bara 24 timmar innan hans efterlängtade debut i världens bästa hockeyliga.

Allting började med att Omarks AHL-lag hade spelat tre matcher på tre dagar – och man följde upp det med en utekväll. Väl hemma igen, sent på natten, så passade några spelare på att utnyttja lägenhetskomplexets pool och jacuzzi.

– Vi var inte riktigt färdiga så vi tänkte att vi tar ett dopp där. Satt först i jacuzzin och tog sedan ett nakenbad där i poolen. Det var kanske inte det bästa om man är i USA…, säger han i podden.

110111 Ishockey, NHL, Dallas Stars – Edmonton Oilers: Liam Reddox, Magnus Pääjärvi och Linus Omark, Edmonton, sitter på bänken. © Bildbyrån

Det hela utvecklade sig till ett stort drama, efter att en boende i området reagerat med ilska.

– Då står det en kille på en balkong där och ropar på oss. Han är riktigt arg, men vi försökte bara ignorera honom. Då kommer han ner, ställer sig där och hotar med att pissa i poolen. Han gjorde inte det, men efter 10, 20 minuter så kommer polisen dit då. Då blev man ju lite så att ”åh fan, vad händer?”, säger Omark.

”Satte på oss handbojor”

Omark blev, av förståeliga skäl, rejält skärrad av situationen, men räddades i sista stund undan mer trubble.

– De pekade på mig då och en annan kille, bad oss komma upp, satte på oss handbojor – och vi fick klä på oss då. ”Ni ska med till finkan!”. Jag tänkte bara att ”vad fan händer nu?”, men som tur väl var så hade vi med oss en amerikan som pratade ut oss. Han sa väl att vi spelade hockey och bodde i området. De släppte mig, i alla fall, så gick man och lade sig jävligt skärrad. 

170418 Linus Omark under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 18 april 2017 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Morgonen efter så fick Omark, som under sin första säsong i Nordamerika gjorde braksuccé i AHL, reda på att han kallats upp till NHL. 

– Så det var tur att jag inte satt i finkan när de ringde mig. Det hade blivit ett jäkla rabalder. Det är en rolig story nu i efterhand, men just då var man inte så jäkla kaxig!

Under Omarks första säsong i NHL så blev det hela 27 poäng på 51 matcher. Året därpå gick det dock tyngre, och det blev i stället flytt till Schweiz. I dag spelar Omark på nytt i Schweiz, där han gör enorm succé med sanslösa 61 poäng på 49 matcher.

LÄS MER: Rickard Wallin avslöjar nu hemliga spelet i Färjestads bås – efter SHL:s mest omtalade domslut någonsin

Få våra nyhetsbrev!