När Linus Omark blev tagen på bar gärning med väska fylld av dollar – och räddades av sex flaskor whisky(!)

Vad som helst kan hända i KHL.
Fråga bara Linus Omark – som tvingades muta sig förbi en säkerhetskontroll med hjälp av sex flaskor whisky.
– Han såg chansen att få en del av kakan, om man säger så, säger Omark i podcasten ”Släpp Sargen”.

Linus Omark har länge ansetts vara en av de mest spännande, svenska offensiva hockeyspelarna. Det har lett till spel utomlands i över ett decennium, och han har under alla åren fått testa på spel i såväl NHL som KHL. Spelmässigt så är alla hockeyexperter överens om att det inte finns någon bättre upplevelse än spel i NHL, men frågan är om man inte får vara med om mer udda händelser utanför isen i KHL.

”En väska med dollars”

Det fick Omark uppleva omgående efter att han skrivit på sitt första avtal utomlands. När Linus Omark då, 2009, skrivit på för Dynamo Moskva i KHL åkte han till Ryssland över dagen för att göra en läkarundersökning – och för att ta emot sin ”sign-on-bonus”. 

– Vi får den där summan i dollar och sätter ner allt i en sådan där väska. Sedan går vår tolk med den här väskan – med mycket pengar i då, i dollarsedlar – till en bank för att sätta in och föra över pengarna till Sverige. Det var som man sett på film med sedelräknare och så – det var ganska coolt, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

151012 Ishockey, KHL, Jokerit – Salavat Julajev Ufa: Linus Omark. Jokerit – Salavat Julajev Ufa. KHL. 12.10.2015. Photo: Jussi Eskola © Bildbyrån

Även Johan Harju och Leo Komarov, numera i NHL, var med om den speciella händelsen. 

– Jag kom ihåg att jag stod på gatan där mitt i Moskva med en sådan där gammeldags kamera, som jag hade köpt – och filmade hela vägen ifall vi skulle bli rånade. Vi gick runt där med en väska med massa dollars.

Tvingades muta vakten 

På banken tyckte man dock att spelarna skulle behålla en del av sedlarna och ta med dem hem till Sverige som ”sommarpengar” eftersom överföringen skulle ta en tid. Man fick ett papper som skulle godkänna att en viss summa togs med på flygresan. Eftersom spelarna bara var där över dagen hade de dock ingen direkt packning med sig, så kuvertet med alla pengar fick Omark placera i en plastficka ihop med ett äpple och en macka.

170507 Linus Omark efter Sveriges ishockeylandslags träning under ishockey-VM den 7 maj 2017 i Köln. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

När man skulle passera genom säkerhetskontrollen tog det dock stopp. En vakt bad honom öppna kuvertet och visa pengarna – och det hela krävde en liten uppoffring från Omark för att kunna lösas.

– ”Problem”, sa han bara. Haha! Jag försökte visa att jag hade det där pappret, han bara sket i det – och vi började snacka genom tolken. Till slut förklarade han (tolken) att jag skulle spela hockey – och Dynamo Moskva är ju polisens lag också. Då slutade det med att han (vakten) började ropa på någon vaktkompis och de förklarade då att jag måste ha en viss stämpel. ”Men vad fan”, tänkte jag bara – men till slut så orkade han väl inte med mig mer, då sa han bara ”buy me six whisky bottles and it’s okey”. Så jag fick gå in till ”tax free” och köpa sex whiskyflaskor, gick och gav dem till honom, så släppte han igenom mig. 

– Aldrig varit med om något liknande. Så jäkla sjukt. Han såg chansen att få en del av kakan, om man säger så.

LÄS MER: Oskarshamns helt klockrena passning – hånfulla orden till resten av SHL-lagen: ”Grattis Sverige…”

Få våra nyhetsbrev!