När Leif Boork förvandlades till tidernas glädjedödare – efter förbudet på spelarbussen: ”Gjorde ett gott försök”

Brynäs hade tagit en rejäl skarp – och Andreas Dackell ville fira på bussen.
Då satte Leif Boork stopp.
– Han gjorde ett gott försök i alla fall!, säger Daniel Widing i podcasten ”Släpp Sargen”.

Daniel Widing är med sina många, många år inom svensk ishockey och SHL en riktigt stor profil. 38-åringen hann under den aktiva karriären dock även med flera sejourer utomlands, i Finland, Nordamerika, Schweiz och Tyskland. Men flest matcher blev det alltså, överlägset, i SHL där det under 15 säsonger blev fler än 600 matcher.

Boorks förbud

I podcasten ”Släpp Sargen” berättar Widing om den stora skillnaden mellan ligorna, och kanske framför allt den stora skillnaden vid sidan av isen. Kanske framför allt när det kommer till alkoholkonsumtion emellan matcherna.

080404 Ishockey, Kval till Elitserien, Brynäs – Mora: Leif Boork, Tränare Brynäs © Bildbyrån

Widing hade i Brynäs Leif Boork som tränare, och den ikoniska coachen var inte mycket för att fira vinster i spelarbussen med alkohol på vägen hem. Widing minns särskilt ett tillfälle efter en rejäl skalp i Göteborg.

– Sånt där beror ju på vilken coach man har. Vissa tillåter alkohol och vissa inte. Som Leffe Boork, han tillät inte ens en 3,5:a på bussen trots att vi hade slagit Frölunda för första gången på typ tio år. Jag tror att det var Andreas Dackell som hade gått och köpt. Han hade liksom tio NHL-säsonger i ryggen, men han blev nedskickad och fick lämna in den där ölen, säger Widing.

”En fullproppad kyl”

Annat var det dock i Tyskland, där Widing spelade under säsongen 2015/2016.

– Efter matchen så var det ju inget snack om saken. Det var en kyl helt fullproppad. I Tyskland var det till och med så att coachen ville att man skulle ta en eller två efter matchen, sen fanns det ju alkoholfria alternativ också såklart. Men det var ju tydligen något med att kolhydraterna skulle tas upp, att det var därför man skulle dricka, men jag vet inte om det stämmer, haha, säger han.

091008 Ishockey, Elitserien, Södertälje – Brynäs: Stephen Dixon, Brynäs, jubel tillsammans med Andreas Dackell efter att ha gjort 0-2. © Bildbyrån

Daniel Widing menar samtidigt att det gynnade lagmoralen att ta en eller två enheter i spelarbussen efter matcherna.

– Om man har spelat en match och ska åka buss ganska länge så är det ju ganska trevligt att ta en öl och snacka lite, för det blir alltid bra snack. Det kan ju varit nån situation som hänt på matchen, och det blir bra surr på bussen, och man kommer ihop ganska bra. Sen handlar det ju inte om någon fylla, utan mer socialt, säger han.

LÄS MER: När tränarprofilen hämnades flera år efter guldutspelet – med tidernas sämsta present: ”Stod och flinade…”

Få våra nyhetsbrev!