När Foppa fick lagkamraten att nästan göra i brallan – bara genom att kliva ut på isen: ”Kände bara: Vafan!”

Lockout-säsongen blev speciell för SHL-spelarna.
Fråga bara Fredrik Warg – som plötsligt hade Peter Forsberg på sin kant.
– Då kände jag bara: ”Vafan, vart är vuxenblöjan?”, säger han i podcasten Släpp Sargen.

Alla svenska hockeyälskare minns säsongen 2004/2005 med värme. Då kryddades nämligen SHL-lagen med världsstjärnor som vanligtvis aldrig skulle spela i en så ”liten” liga, då NHL hade avtalsproblem som ledde till att spelare i stället kom till Europa tillfälligt.

Fick spela bredvid Foppa

Spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Henrik och Daniel Sedin och Marian Hossa spelade plötsligt i den svenska ligan, och alla som var med på något sätt under den säsongen, minns tillbaka på det som en upplevelse utöver det vanliga. Fredrik Warg, SHL-profil med 558 spelade matcher i ligan, var då en yngling som precis hade slagit igenom.

– Vilket år, asså! Året innan så kände jag att det gick okej, och man hade börjat komma in i det. Sen blev det lockout – och då ramlar de där lirarna in. Och så klart blev truppen mycket större än vi hade tänkt, så det blev tight om platserna, säger han i podcasten Släpp Sargen.

041101 Ishockey, Elitserien, Frölunda – Modo: Peter Forsberg, Modo (foppa) © Bildbyrån

Warg slog igenom i Modo, som plötsligt fick enorma tillskott i bland andra Peter Forsberg.

– Det var ju väldigt kul, och när man tänker tillbaka, så under första matchen, när de drar line-up:en, då är jag inklämd där!? Jag var center, och hade Andreas Salomonsson på ena kanten, och så Foppa på andra kanten. Jag kände att jag bara ville sjunka genom isen, för då var man inte kaxig. Det var bland det mäktigaste jag varit med om. Och så åkte jag runt där! Då var jag inte kaxig. Jag hade velat prata med mig själv då, och bara säga att: ”Fan, kör nu. Ta för dig”. Men jävlar vad liten jag blev, säger han.

”Vart är vuxenblöjan?”

Men för Warg var det ändå mest förknippat med nervositet, och han kommer väl ihåg känslan när han fick se sitt namn bredvid Foppa i omklädningsrummet.

– När jag fick höra det innan matchen, då kände jag bara: ”Vafan, vart är vuxenblöjan?”. Självklart var det sjukt kul och stort, men såhär i efterhand känner jag att jag borde tagit för mig mer, för jag fick verkligen chansen, säger han.

080308 Ishockey, Elitserien, Modo – Skellefteå: Fredrik Warg, Modo © Bildbyrån

Fredrik Warg representerade, förutom Modo, även Timrå, Skellefteå, Brynäs och Rögle under karriären, som alltså innehöll närmare 600 SHL-matcher. Det blev totalt tre SM-finaler, tre SM-silver, och dessutom landskamper med Tre Kronor och en sejour i KHL.

LÄS MER: Nicklas Lidström avslöjar NHL-tuffingarnas drag – så ville man få stjärnan av isen: ”En cirkel runt mitt namn”

Få våra nyhetsbrev!