När en snäll pilot räddade Tre Kronor-hjältens pappa – som fick ett minne för livet: ”Jag grät så mycket”

Johan Tornberg avgjorde VM-finalen 1998.
Hans pappa var på plats – tack vare en snäll pilot.
– Han fick sitta i cockpiten…, säger Tornberg i podcasten ”Släpp Sargen”.

VM 1998 är helt oförglömligt för alla svenska hockeyälskare, men kanske lite extra för Johan Tornberg, som numera är en omtyckt expert i C More. Till turneringen kom Tre Kronor med i stort sett bästa möjliga lag, med spelare som Peter Forsberg, Mats Sundin och Micke Renberg.

Fick sitta i cockpit(!)

Men det var alltså Johan Tornberg, som bara gjorde en VM-turnering under hela karriären, som blev en av de riktigt stora hjältarna. När Tre Kronor spelade två matchers final mot Finland så var Tornberg nämligen den enda som gjorde mål. Den första matchen vann Tre Kronor med 1-0, och i den andra så höll Tommy Salo nollan när matchen slutade 0-0.

980516 Jubel, Sverige, längst t v: Mattias Öhlund © Bildbyrån

Efteråt var känslorna, beskriver Tornberg, helt euforiska, och det skulle bara bli än mer känslosamt då hjälten fick träffa sin pappa efteråt. Det var nämligen långt ifrån självklart att han skulle kunna ta sig till Schweiz…

– Känslan av att kliva av isen… Min pappa kommer emot mig, han springer emot mig på läktaren. Han och min bror har alltså kommit med flyg ner. De är från Pajala och kommer med flyg och det var fullsatt på planet. Pappa förklarar var han ska och vad han vill, och flygkaptenen släpper på honom på ett fullsatt flyg. Han får sitta på en liten pall i cockpit, för att ta honom ner till Schweiz, och se den här matchen – och så går jag och avgör den, säger Tornberg i podcasten Släpp Sargen.

”Extremt känslofyllt”

Tornberg berättar att han inte kunde hålla tillbaka tårarna.

– Då kommer ju han springande emot mig och jag kommer ihåg att jag grät som… jag visste inte var jag skulle ta vägen. Han kramade om mig och ja, det var extremt känslofyllt då. 

980517 Ishockey, VM, final 2, Sverige – Finland: Sverige åker ärevarv med Jonas Bergqvist och Kim Johnsson i spetsen © Bildbyrån

När Tornberg berättar om det i podcasten märker man vilka enorma avtryck det verkligen satte på honom, och han håller med om det hela ger enorma rysningar.

– Ja, han kramade mig och så viskar han i öronen att ”du gjorde det, Johan!”. Jag blev helt… och jag känner det nu också. Puh. Det var en stark upplevelse, och sen att ta sig in i studion efteråt, TV3:s studio, och skjuta lite champagne över dem som satt där. Det var kul!, säger han.

Lyssna på avsnittet här:

LÄS MER: När två mystiska män pausade Tre Kronors guldfest – av den mest fantastiska anledningen: ”Ta klubban bara”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!