När Challe Berglund tog av sig hjälmen under OS 1994 – och fick Lasse Granqvist att tappa hakan: ”Vad fan!?”

Challe Berglund var inte bara en grym center.
En gång ställde han sig i mål för Tre Kronor – och fick Lasse Granqvist att tappa hakan.
– Det var ändå ett rätt bra betyg för mig som målvakt, säger profilen.

Challe Berglund är en riktig profil inom hockey-Sverige, och det är lätt att förstå varför när man tittar på hans makalösa cv. Redan som spelare var han en riktigt uppskattad spelare i bland annat Djurgården men även i Tre Kronor, där han under flera år var lagkapten i några riktigt stora turneringar.

Hoppade in i buren

Berglund vann flera VM-medaljer, och var även med och tog OS-guld, och efter spelarkarriären så gjorde han sig även känd som en skicklig tränare, med flera år i SHL på meritlistan. Men under spelarkarriären visade Berglund även upp oanade talanger på flera positioner än sin vanliga centerroll.

930427 Ishockey, VM, Kvartsfinal, Sverige – USA, 5-2: Ulf Dahlén, Sverige och Charles Berglund jublar efter mål. Foto: BILDBYRÅN

I podcasten ”Släpp Sargen” berättar Berglund om den gången han hoppade in i buren, och chockade alla.

Håkan Algotsson åkte hem från OS 1994 för att hans fru skulle föda barn, men målvakten lämnade ändå kvar sin utrustning. 

– Vi skulle då spela kvartsfinal. Inte jag då, eftersom jag var skadad – men det var dags för matchvärmning där under förmiddagen och jag vet ju hur tråkigt det är att skjuta mot ett tomt mål, så jag sa till grabbarna att ”jag kan dra på mig Algotssons grejer och stå där, det är roligare att skjuta på någon som står i vägen för puckarna”, säger Challe Berglund i podden.

Chockade Granqvist

Berglund berättar att han växte in i rollen.

– Sedan, när jag blev varm, så kändes det bättre och bättre. Den där axeln – det var ett nyckelbensfäste som höll på att gå åt helvete när jag blev skadad – blev bättre och bättre, så jag började lägga mig på isen, ”slidea” och grejer, som Pekka ungefär.

170703 Cmores kommentator Lasse Granqvist under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Häcken och Hammarby den 3 juli 2017 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

En av alla som blev imponerade av Berglunds målvaktsinsats var den folkkäre programledare och kommentatorn Lasse Granqvist.

– Efter träningen ska jag gå in i omklädningsrummet. Då går jag på den där gummimattan så kommer Lasse Granqvist och Lars-Gunnar Jansson från Radiosporten. Då tar jag av mig masken och de bara ”vad fan, är det du som stått i mål?!”. Det var ändå ett rätt bra betyg för mig som målvakt. De såg ingen skillnad på mig och Algotsson. Det är meriterande. 

LÄS MER: Okända detaljen om ikoniska straffläggningen i OS 1994 – svenske hjälten bröt av klubban(!) för att slippa lägga

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!