När Challe Berglund gav sig på helt fel lagkamrat – och Håkan Södergren skrek ut det enda rätta: ”Jag var dum”

Djurgården var extremt framgångsrika under 80- och 90-talet.
Då kunde det också smälla ordentligt – på träningarna.

Få stora spelare inom svensk hockey är så förknippade med ett och samma lag som Challe Berglund är med Djurgården. Ikonen kom till Stockholms-laget från IFK Tumba redan under J18-tiden – och blev sedan kvar i hela 14 säsonger. Och det var bara som spelare…

Brann till på träning

Berglund har dessutom ytterligare tre år som tränare och sportchef för Djurgården i bagaget, och hans tröjnummer – 2 – är fortfarande pensionerat. Totalt blev det sanslösa fem SM-guld och två SM-silver i Djurgården för Berglund, som verkligen var med under den verkliga storhetstiden på 80- och 90-talet.

980127 Ishockey Charles Berglund (Challe Berglund), Djurgården © Bildbyrån Foto: Peter Krüger

Där var Berglund en given ledare, men bara en av mängder av profiler, och i ett så framgångsrikt och färgstarkt lag så är det bara naturligt att det smällde ordentligt även på träningarna.

Under slutet av 80-talet var Djurgården på ett träningsläger i Trondheim under sommaren. Då brann det till ordentligt. 

– Vi spelade innebandy under något fyspass. Vi körde äldre mot yngre, som det brukade bli, för att det skulle bli riktig tävling. Jag var dum nog att ge mig på ”Classe” (Clas) Nordström, som ju var ett fysfenomen, berättar Challe Berglund i podcasten ”Släpp Sargen”.

Stora bråket

Det hela slutade med en rejäl fäktning – och vid sidan av bråket kunde ikonen Håkan Södergren bara skrika ut sanningen.

– Lite i tjurigheten då – de hade väl gjort något mål eller så hade jag fått en tackling, jag minns inte – så drog jag till ”Classe” med innebandyklubban. Han slog tillbaka. Då slog jag tillbaka, så slog han tillbaka en gång till. Jag kommer inte ihåg hur många gånger det blev, men då ropade (Håkan) Södergren: ”Nej du, Challe, nu har du gett dig på fel kille!”. Det får man nog skriva under på, faktiskt. Han, ”Classe” Nordström, hade kunnat paketera ihop mig i en sådan där liten unikabox om han hade velat, säger Berglund.

871122 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Leksand, 6-2: En nöjd Håkan Södergren, Djurgården efter matchen. Foto: BILDBYRÅN

Challe Berglund var även en rejäl profil i Tre Kronor. Fler än 150 landskamper blev det, och han fick dessutom vara med och vinna VM-guld två gånger, och även OS-guld i Lillehammer 1994. I dag är Berglund hockeyexpert för spelbolaget ATG.

LÄS MER: När Kanada tröttnade på Börje Salmings överlägsenhet – och gjorde det helt förbjudna: ”Fegt och töntigt!”

Få våra nyhetsbrev!