När allt gick snett på bortaresan – och Rikard Grönborg tvingades köpa klubbor till hela laget: ”Jag var tvungen”

Rikard Grönborg är i dag en hyllad coach.
Men skillnad var det i början av hans karriär.
En gång gick det så långt att han tvingades köpa klubbor till sina spelare – med pengar ur egen ficka.

Rikard Grönborg var under sina år som förbundskapten hyllad, och när han tackade för sig kunde han se tillbaka på två VM-guld. Innan det prestigefulla uppdraget hade han flera roller inom förbundet, och i dag är han tränare i Schweiz, och det ryktas ständigt om NHL-intresse kring svensken.

Började av en slump

Men när Grönborg inledde sin tränarkarriär så var det långt ifrån glimmer och glamour. Allting började i Nordamerika, och det var egentligen en stor slump att Grönborg överhuvudtaget hamnade på tränarspåret.

– Det var en ren tillfällighet. Jag åkte tillbaka till min skola i USA, för jag hade något år kvar, och då var min gamle coach kvar från min tid som spelare. Någon frågade om jag kunde flytta lite puckar på träning, säger han i podden ”Släpp Sargen”.

190508 Head coach Rikard Grönborg of Sweden at a practice session ahead of the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 8, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Grönborg fick sedermera stipendium, vilket möjliggjorde att han kunde stanna kvar i ytterligare något år för att slipa på tränarkunskaperna, samtidigt som han pluggade färdigt. När han väl skulle ut i arbetslivet så valde han plötsligt en annan väg, som coach för ett juniorlag i Montana.

– Jag valde bort ett välbetalt arbete för att tjäna 18 000 dollar om året ute i Montana. Jag kände att jag hade jobbat hårt med skolgången, och skulle belöna mig själv i några år, och det var ett fantastiskt roligt äventyr, säger han.

Betalade – ur egen ficka

Men Grönborg var i stort sett den enda anställda i laget, som knappt hade fostrat några stora spelare innan han tog över. Men inom bara något år så hade man plötsligt tagit fram tre spelare hela vägen till NHL. Men Grönborg fick slita.

– Jag var den enda som jobbade, så jag fick skriva pressmeddelanden, åka ut med ismaskinen. Jag jobbade från morgon till kväll och vi hade inte ens materialare. Det var ganska skört, och även med pengarna säger han.

180521 Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg och materialansvarige Anders Weiderstål firar VM-guldet i Kungsträdgården dagen efter finalen i ishockey-VM den 21 maj 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Grönborg minns särskilt ett tillfälle, då han faktiskt tvingades betala material med pengar ur egen ficka.

– Vi skulle åka över till Kanada och spela någon match, och på något sätt så hade vi inga klubbor. Jag fick stanna och köpa det själv, annars hade vi inte kunnat spela. Då fattar man ju liksom, den resan… Men jag hade inget val, det hade inte blivit något val annars.

Snacka om satsa allt! Vilken fantastisk resa!

LÄS MER: Klubbikonens jättekritik mot Färjestad – sågar hela lagbygget: ”Kan inte ha en elektriker…”

Få våra nyhetsbrev!