Klubbikonens jättekritik mot Färjestad – sågar hela lagbygget: ”Kan inte ha en elektriker…”

Färjestad BK har ordentliga problem. Klubben får det inte att stämma på isen trots att FBK sitter på en av ligans mest stjärnspäckade trupp. Det har väckt kritik.
– Jag förstår inte, säger trotjänaren Anders Steen.

Tungt är ordet som beskriver Färjestad BK:s situation. Utklassade av Växjö i kvartsfinalen i fjol och en tung start på den nya säsongen. Det har fått effekter och sportdirektören, Peter Jakobsson, fick sparken tidigare i veckan och ersattes av klubbikonen Rickard Wallin.

Stjärnbygget kritiseras

Färjestad sitter på en av ligans mest stjärnspäckade och dyraste trupp. Värmlänningarna hämtade bland andra in Joakim Nygård och Jacob de la Rose från NHL inför den nu pågående säsongen.

Trots flera meriterade spelare in får lagbygget nu stark kritik från klubbikonen Anders Steen.

– Det stora problemet är att jag inte har förstått hur man satt ihop laget med olika spelartyper. De ser inte ut som man har haft någon plan hur man vill ha laget. Det blir lite fel med rollfördelningen i laget och det verkar inte vara någon tydlighet med hur man vill ha spelarna och vilken typ av spelare man vill ha på olika positioner, säger han till Sportbladet.

211014 Färjestads tränare Johan Pennerborn under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Oskarshamn den 14 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Huvudtränaren Johan Pennerborn sitter tills vidare kvar på sin post men har fått ta emot stora slevar kritik de senaste året. Men Anders Steen vill inte skylla Färjestads situation på den 49-årige tränaren, som är inne på sitt sjätte år i klubben.

– En tränare är inte bättre än det material man har att jobba med. Alla vet att Färjestad har bra spelare individuellt men jag hänvisar till min första kommentar… Lagets sammansättning kunde ha sett bättre ut, säger Steen.

”Måste jobba på två sätt”

Anders Steen menar vidare att han tror att Rickard Wallins befordran är nyttig för klubben.

– Jag känner Wallin väldigt väl och det var en intelligent spelare hockeyspelare och med klokhet kan man komma långt.

Men Steen spår att den nya uppgiften kommer att bli tuff för Rickard Wallin.

– Han får jobba på två sätt, både kort- och långsiktigt. På kort sikt är det viktigt att få ordning på grejerna och kanske göra vissa byten i laget för att få en tydligare rollfördelning för spelarna.

Han fortsätter:

211106 Färjestads Albert Johansson deppar vid 3-2 under ishockeymatchen i SHL mellan Örebro och Färjestad den 6 november 2021 i Örebro. Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

– De (Färjestad) behöver också byta ut en del spelare för att komma rätt. Inte för att de är dåliga hockeyspelare på något sätt utan för att man saknar några ingredienser. Ungefär som att bygga ett hus: du kan inte ha en elektriker som gör rörmokarens jobb, det blir inget bra, säger han.

Färjestad ligger på en niondeplats i SHL med 22 inspelade poäng på 17 matcher.

LÄS MER: Knallen: Färjestad sparkar nu Peter Jakobsson – och ersätter med klubblegendaren(!): ”Jag är tacksam”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!