Mörka sanningen om FBK-hjältens SM-guldmatch – som chockade läkarna: "Min fru var vansinnig"

Mörka sanningen om FBK-hjältens SM-guldmatch – som chockade läkarna: ”Min fru var vansinnig”

Lee Goren är en stor profil och guldhjälte i Färjestad.
Nu berättar han den skrämmande sanningen om guldmatchen 2009.
– Jag minns inte en enda sekund av matchen, berättar han i podcasten ”Släpp Sargen”.

2007 lämnade Lee Goren hemlandet Kanada för att pröva lyckan i Sverige. Han kom först till Skellefteå AIK och gjorde snabbt succé och flyttade sedan vidare till Färjestad.

Guld med FBK

Där skulle den fysiskt starka högerforwarden växa ut till en riktig publikfavorit och pålitlig poänggörare. Det blev fina 31 poäng på 37 matcher under debutsäsongen i Färjestad och det skulle bli en ännu bättre avslutning på säsongen.

Lee Goren, Färjestad
090405 Ishockey, Elitserien, final 3, HV71 – Färjestad: Rickard Wallin, Goren Lee, Färjestad, jubel © Bildbyrån – 29570

Goren bidrog med fyra mål i SM-slutspelet när FBK gick hela vägen till SM-final mot HV71 våren 2009. Det skulle också bli en högdramatisk final för kanadensaren som drabbades av en otäck hjärnskakning.
– I match 3 i finalen mot HV blev jag crosscheckad i ansiktet. Jag sov inte på hela natten och missade nästa match för vi misstänkte att jag hade hjärnskakning. Jag har genom hela min karriär gjort vad som helst för att spela – och inför match 5 gick vi igenom protokollet för att jag skulle kunna spela igen. Vi vann mästerskapet den kvällen, men jag minns inte en enda sekund från matchen, berättar han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Var vansinnig”

Goren var sedan med under firandet, men gick hem ovanligt tidigt, berättar han. Dagen efter var det parad och hyllningar i Karlstad – men sedan behövde Goren flyga till USA för att inte Färjestad skulle behöva betala extra skatt.

Lee Goren, Färjestad
090223 Ishockey, Elitserien, Färjestad: Lee Goren, Färjestad, jubel, har avgjort matchen i förlängning. © Bildbyrån – 29525

Det blev en minst sagt omtumlande hemresa.
– Vi mellanlandade i Amsterdam. När jag gick av planet så började jag spy över hela golvet på flygplatsen. Jag var så dålig. När vi anlände i USA åkte jag raka vägen till sjukhuset. De undersökte mitt huvud och kom fram till att jag hade en rejäl hjärnskakning. Läkaren sa då att det var tur att jag inte hade spelat sedan jag fick smällen, men då sa jag att ”jag har visst spelat, vi vann mästerskapet, men jag minns inte en enda sekund av matchen”, säger han i podden.
– Jag skulle inte gjort det igen, men att ha varit med om det här – det är fantastiskt! Jag önskar bara att jag kunde minnas det. 

 Vem var det som bestämde att du skulle spela den där matchen? 
– I slutändan så tror jag att det var jag. Min fru var vansinnig på mig, men det är vad det är. Jag visste inte bättre. Jag ville vara med där ute. På den här tiden trodde jag att jag var helt oövervinnerlig.

Saknar du en sån som Lee Goren i dagens hockey? Dela artikeln och hylla profilen!

Lyssna här:

LÄS MER: Robin Figrens stora kritik mot SHL-klubben – efter uppmärksammade beslutet: ”Det känns hånfullt”

Få våra nyhetsbrev!