”Lillis” Lundh avslöjar sitt livs tabbe – efter ha varit ständig chaufför åt en ung Mats Sundin: "Jag borde…"

”Lillis” Lundh avslöjar sitt livs tabbe – efter ha varit ständig chaufför åt en ung Mats Sundin: ”Jag borde…”

Han körde omkring en ung Mats Sundin.
Nu ångrar ”Lillis” att han inte ställde frågan.
– Ett av de stora misstagen jag gjort, säger han.

Stephan ”Lillis” Lundh är en av SHL mest profilerade tränare. Ikonen har över 20 år i Sveriges högsta serie på tränarbänken, och har vunnit tre stycken SM-guld.

”Lillis” framtidsbesked

62-åringen lämnade däremot svensk hockey för ett år sedan för ett uppdrag utomlands. Han skrev på som coach för juniorer i Ungern, och för en vecka sedan meddelade ikonen att det inte kommer att bli några fler tränarjobb.

– Den är över (tränarkarriären). Jag har jobbat på alla nivåer och känner mig nöjd, berättade han i podcasten Släpp Sargen.

210325 HV71:s tränare Stephan Lundh under ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och HV71 den 25 mars 2021 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Det är en lång tränarkarriär som nådde sitt slut, och ”Lillis” kastar in handduken, som tidigare nämnt, med bland annat tre stycken SM-guld. Det är många fler än vad han tog som spelare, där han aldrig nådde några högre höjder.

Annons: Spela riskfritt med ULTRABET på Hajper för upp till 500 kr. Fullständiga regler och villkor hittar du på Hajper.se

”Lillis” spelade ett tiotal säsonger i svenska dåtiden division 1. Han huserade i bland andra Hammarby IF och Nacka HK – där han i den sistnämnda klubben spelade tillsammans med Mats Sundin.

”Ett av de stora misstagen…”

Mats Sundin var bara 17 år då och saknade körkort. ”Lillis” berättar vidare i podcasten att supertalangen fick skjutsas hem efter Nackas seriematcher. Han insåg redan då Sundins enorma talang, och ångrar nu att han aldrig knöt till sig Sundin ännu närmare.

– Vi fick skjutsa hem honom efter matcherna för att han skulle komma hem. Och ett av de stora misstagen jag gjort: Jag borde ha skrivit något slags kontrakt med honom där. Man kunde se ganska tidigt att han hade något, men att det skulle bli som det blev kanske man inte riktigt tänkte på då, säger han.

910504 Ishockey VM, Sverige – Sovjet: Mats Sundin, Sverige med sin guldmedalj. Foto: Peter Krüger / BILDBYRÅN

Han berömmer Mats Sundin ytterligare, och att han använde storspelaren som ett exempel under ett av sina många uppdrag.

– Han (Sundin) hade en otrolig vinnarattityd och allting. Jag minns när jag senare arbetade på ishockeyförbundet så jobbade jag även med utbildning av tränare.

– Jag brukade börja med att visa lite (bilder) på Sundin, ”vad hände med den här killen?”, ungefär. Så fick de gissa vem det var som åkte runt med ett galler där och rasslade omkring, säger han.

LÄS MER: SHL-legendaren Stephan ”Lillis” Lundhs nya framtidsbesked: ”Känner mig nöjd”

Få våra nyhetsbrev!