Jaromir Jagr hade klubban i isen varje sekund under träningarna – anledningen är helt underbar: ”Så skum”

Jaromir Jagr hade mycket knasigt för sig.
Bland annat en hel träning – med klubban ständigt i isen.
– Det var så skumt, säger förre lagkamraten Andreas Lilja.

Jaromir Jagr är ett riktigt unikum och trots att han passerat 50 år, så spelar han fortfarande hockey i den tjeckiska högstaligan. Jagr spelade i NHL långt över 20 år, och få spelare har varit lika stora profiler som tjecken.

”Han var så skum”

Anekdoterna om legendaren är många, och det är vitt känt hur speciell han faktiskt var utanför isen. Det behövdes mycket extrajobb för att hålla igång en så gammal kropp i världens bästa hockeyliga, och det finns  mängder av historier kring att Jagr exempelvis hade en egen nyckel till hans hemmahallar, bara så att han skulle kunna träna mer och när det passade honom.

161120 Floridas Jaromir Jagr framför New Yorks målvakt Henrik Lundqvist under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Florida Panthers den 20 november i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Men det var inte bara utanför isen som Jagr var speciell. Svenskprofilen Andreas Lilja var lagkamrat med Jagr i NHL.

– Han körde med viktväst för att bli starkare, och brukade lägga ut gokart-däck på isen som han åkte runt och sköt på, bara för att bli starkare i armarna. Han hade så mycket skumma grejer för sig, säger Lilja i podcasten Släpp Sargen.

Annons: Spela riskfritt med ULTRABET på Hajper för upp till 500 kr. Fullständiga regler och villkor hittar du på Hajper.se

”Väldigt speciell”

Men ytterligare en sak som Lilja tydligt minns rör Jagrs klubba.

– Han lyfte aldrig sin klubba från isen, alltså på en hel träning! Klubban var alltid i isen! Han sa: ”Har jag inte klubban i isen så kan jag ju inte skjuta. Jag måste vara med för att kunna skjuta”, så han hade alltid klubban i isen, säger Lilja.

Jaromir Jagr, Kladno
200205 Jaromir Jagr blir intervjuad den 5 februari 2020 i Kladno. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_501

Det krävdes en hel del styrka och vilja för Jagr att fullfölja tanken, men det säger även mycket om honom, menar Lilja.

– Även när vi gjorde skridskoövningar, alltså då orkar man ju knappt ha klubban i isen alls, men då åkte han med två händer på klubban, och ner på isen, för att vänja sig med det. ”Om jag inte ser när jag får en passning, har jag inte klubban i isen vet jag ju inte vad jag ska göra”. Hade hade ju ett bra mindset på det sättet, men han var väldigt speciell.

LÄS MER: När svenskprofilen fick vinna Stanley Cup – och döpte sina barn i pokalen(!): ”Någonting att skryta om”

Få våra nyhetsbrev!