Ismaskinsförarens klockrena känga till Nylander – ett år efter osannolika NHL-miraklet: ”Sa det till honom...”

Ismaskinsförarens klockrena känga till Nylander – ett år efter osannolika NHL-miraklet: ”Sa det till honom…”

Ismaskinsföraren nollade Toronto Maple Leafs.
Nu skickar David Ayres en passning – till William Nylander.
– Jag snackade med honom dagen därpå, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

I dagarna var det ettårsjubileum för en av de sjukaste händelserna någonsin inom sporthistorien. I NHL finns en regel som säger att hemmalaget måste tillstå med en reservmålvakt ifall något av lagen som spelar match blir av med sina ordinarie. Det hände i matchen mellan Toronto Maple Leafs och Carolina Hurricanes – vilket ledde till att den då 42-årige David Ayres, som aldrig tidigare gjort en match i ligan, fick hoppa in i Hurricanes bur.

Gjorde det omöjliga

Ayres jobbar till vardags som ismaskinsförare för Torontos farmarlag, Toronto Marlies, och hade inte gjort en match sedan 2015, då han spelade i en seniorliga i Kanada. Men plötsligt kastades han in i hetluften i världens bästa hockeyliga – och han gjorde enorm succé. Ayres släppte visserligen in sina två första skott, men räddade sedan åtta skott under sina 29 minuter på isen, när Hurricanes vann med 6-3.

Foto: Twitter

David Ayres blev superkändis över en natt, och under torsdagen gästade han podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, och avslöjade då vem som är hans svenske favoritspelare.

William Nylander. Jag har känt honom länge nu. Han är en grym kille – och en av de mest talangfulla spelarna, säger Ayres i podcasten.

Passningen till ”Lill-Nyllet”

Nylander var också en av flera världsstjärnor i Toronto som Ayres nollade i sin NHL-match.

– Jag snackade med honom dagen därpå, säger Ayres, som dessutom fick agera reservmålvakt på en del av Torontos träningar förra säsongen, och fortsätter:

– Han (Nylander) kom fram och gav mig en rejäl kram, gratulerade och tyckte att hela grejen var grym. Han skämtade också lite och sa att han hade pucken med ungefär en minut kvar av matchen, kom över blålinjen och planerade först att skjuta, men struntade i det för hade jag räddat så hade publiken buat ut honom – och samma sak om han hade gjort mål. Så han åkte bara iväg med pucken. Han är en fantastisk kille, jättetrevlig – och spelar grymt bra.

William Nylander, Toronto Maple Leafs
171223 Maple Leafs William Nylander under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs den 23 december 2017 i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87574

Ayres skickar dock en klockren passning till Nylander.

– Haha! Jag hade nog kunnat rädda. Jag har tagit många av hans skott genom åren, så jag vet inte om han var ärlig eller inte.

LÄS MER: När svenskprofilen gjorde det förbjudna(!) mot Jaromir Jagr – och fick en vän för livet: ”Ingen jävla surskalle”

Få våra nyhetsbrev!