Förre spelarens jättekritik mot Brynäs och HV – pekar nu ut kvallagens stora brister: ”Vad jag har hört så…”

Brynäs och HV gör upp om en SHL-plats.
Elias Fälth har representerat båda klubbarna – och är starkt kritisk.
– Någonstans har det fallerat totalt, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Inför den här SHL-säsongen så var det inte många som hade räknat med att se HV71 och Brynäs allra längst ner i tabellen. Inget av lagen var kanske guldtippade, men med tanke på den historia som finns i klubbarna så var det få som kunde förutspå den här fullständiga katastrofen.

Profilens kritik

Det är två av Sveriges mest välkända och anrika klubbar som nu gör upp i en serie på bäst av sju matcher, om att hålla sig kvar i Sveriges högsta liga. För Elias Fälth, SHL-profilen som avslutade sin karriär förra året, är serien extra speciell, med tanke på att han spelat i de båda klubbarna. Och han är inte imponerad av det han sett från lagen den här säsongen.

– Ingen av klubbarna ska behöva vara där. Det finns alla underlag i världen för att vara på den övre halvan och definitivt inte vara botten två. Det är lite kaos för mig. Båda klubbarna har ju lag för att vara i minst play-in, så någonstans har det fallerat totalt. 

180326 Brynäs Elias Fälth under uppvärmningen före kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan Växjö och Brynäs den 26 mars 2018 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Fälth har sedan en lång utläggning om vad han tror gått snett i Brynäs, och pekar då ut ledningen som ett stort bekymmer, och att tränaren inte fått fullt ansvar att göra sitt.

– Där (i Brynäs) verkar de ha extremt svårt för att hitta någon vettig tränare. Eller så är det inte tränaren det är fel på i grunden heller. Det är lite både och, men rekryteringen av tränare verkar ju vara ett jätteproblem. Jag trodde väl Peter Andersson skulle kunna få bättre ordning på det där än vad han fått, men det kan också ha att göra med att det ofta verkar vara lite tungrott i Brynäs organisation. Ledningen, eller de runtomkring där, verkar tycka att man ska spela på ett sätt och göra på ett sätt – och sedan vill tränaren kanske komma in och ändra för mycket. Det är någonstans däremellan det inte riktigt klaffar, tror jag. Sedan är det ju i omklädningsrummet, ledande spelare och tränare – vad ställer man för krav? Jag vet att fysträningen är jättebra. En kanonfystränare, så det är inte där det fallerar heller, utan det är någon annanstans. 

”Vad jag hört så…”

När det kommer till HV71 så menar Fälth att spelarna blivit alldeles för bekväma.

– I HV har jag väl hört och förstått att det varit lite väl mycket mysfaktor. Det är inte en tillräckligt hög kravställan. Det tränas inte tillräckligt hårt – och då spelar det nästan ingen roll hur pass bra och talangfullt lag du har, om det är lite myskänsla över det hela. Jag vet inte hur kravställan är inom gruppen heller, säger han.

130914 HV71:s Elias Fälth jublar efter att ha gjort 4-4 under ishockeymatchen i SHL mellan AIK och HV71 den 14 september 2013 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Fälth lyfter även fram det faktum att kultspelarna Oscar Sundh och Martin Thörnberg fick lämna inför säsongen som en faktor till fiaskot.

– Jag vet att sådana som Oscar Sundh och Martin Thörnberg, som det varit snack om efter att de försvann (inför säsongen) – det var ju grabbar som, likt Joel Lundqvist och Jimmie Ericsson, ställer krav i omklädningsrummet på andra att träna hårt och köra hårt och utmana varandra. Ibland … många välbetalda spelare, ingen vill krocka med någon annan – och det var väl lite så när jag var i HV också, tycker jag, säger han, och fortsätter:

– Ju bättre spelare du har i ett lag … då blir det ännu viktigare att ha de här kärnspelarna som skiter i vad det står på tröjan eller vad du har för lönecheck, utan här är det blod, svett och tårar tillsammans.

LÄS MER: När Linus Omark var nära att kastas in i amerikanskt fängelse – efter nakendramat: ”De ringde från NHL…”

Få våra nyhetsbrev!