Förre spelaren Robin Figrens känslosamma ord – lättar på hjärtat ordentligt efter HV71:s praktfiasko: ”Mörker”

HV71 har åkt ur SHL.
Nu berättar förre spelaren Robin Figren om de tuffa känslorna.
– Alltså … jävla bedrövelse. Det är ett mörker, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Det var inte många som inför den här SHL-säsongen hade tippat att HV71 skulle komma sist i tabellen, och lika få hade kanske trott att det skulle vara Brynäs som hamnade som nästjumbo. Men så blev det, och de båda anrika klubbarna – med flera stjärnor i trupperna sett till SHL-mått – hamnade i det som av många kallades för tidernas ångestkval i den högsta serien.

Figges känslosamma ord

På förhand räknade experterna på en jämn rysare, men så blev det inte alls. HV71 vann bara en match, samtidigt som Brynäs vann fyra i matchserien, vilket gör att Jönköpings-klubben för första gången på 36 år nästa säsong inte spelar i Sveriges högstaliga i ishockey. Efteråt har känslorna varit starka för de inblandade och för alla supportar, men även hos före detta spelare så sved nedflyttningen.

Robin Figren, SHL
190314 HV71:s Robin Figren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / Cop 258

Robin Figren känner stor sorg över att HV71 åkt ur SHL. 

– Jag spelade själv match samtidigt (som det blev klart), kom hem – och fick läsa det via telefonen. Alltså … jävla bedrövelse. Det är ett mörker. Det är så jävla svart allting. Min första tanke är liksom … jag lider självklart med spelarna, ledarna och många människor som man känner runtom, men mest känns det som att jag lider med folk som lever för HV71, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Skittråkigt”

Figren spelade i HV71 från 2017 till 2019, innan han lämnade Sverige för spel i Schweiz.

– Vi kan ta folk uppe i restaurangen, folk nere i gångarna, folk som är runt organisationen som dels lever för det, dels gör ett levebröd av det. De sitter i dessa tider nu och vet inte om de har ett jobb kvar samtidigt som laget i deras hjärtan slitits ifrån dem. Det är så jävla många människor som drabbas av det här. Rent sportsligt … vad ska man säga? Skittråkigt, alltså! Det kommer säkert ta ett tag innan man får ordning på hur man ska lösa det här, säger han.

190314 HV71:s Robin Figren inför ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Figren hoppas nu på att styrande ledning i HV71 gör sitt jobb och ser till så att laget snabbt studsar tillbaka till SHL, och inte blir fast i Hockeyallsvenskan.

– Jag hoppas verkligen inte att man stryper budgeten för hårt nu. Jag hoppas innerligt att man satsar på att studsa tillbaka på en gång så det inte blir någon Modo-historia, för HV behövs i Jönköping. HV är ett lag som ska vara uppe i SHL. 

LÄS MER: Förre lagkamraten avslöjar Joel Lundqvists hemlighet – utser honom till den ”värsta” i hela SHL

Få våra nyhetsbrev!