Beskedet: Profilen avslutar nu karriären – efter 15 säsonger och över 600 SHL-matcher: ”Drivits av burop”

Han har spelat elithockey i över 20 år och gjort fler än 600 SHL-matcher.
Nu meddelar Daniel Widing att karriären är över.
– Jag är glad att jag fick en så lång karriär och kunde vara hel, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Daniel Widing är en riktig profil i SHL-sammanhang och det är lätt att förstå varför. Den nu 38-årige Widing gjorde sin allra första match i SHL – eller Elitserien som det hette då – för Leksand redan under säsongen 1999/2000. Förra säsongen blev det spel i både Luleå och Djurgården för forwarden, men under hösten och vintern har han varit klubblös.

Avslutar karriären

Så kommer det att bli. Widing står noterad för 15 säsonger i SHL, hela 603 grundseriematcher och 205 poäng, samt hela 76 slutspelsmatcher. Några fler blir det inte, meddelar han nu.

190223 Rögles Daniel Widing jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Mora den 23 februari 2019 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

I podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, så får Widing frågan om det blir något mer spel, varpå han svarar:

– Nej, jag är faktiskt klart med min karriär.

Han fortsätter:

– Det här beslutet växte väl fram lite under sommaren och hösten. Jag fick väl ett litet ”wake-up call” förra året där under sista matchen. Vi spelade i Scandinavium och där brukar det ju vara bra stämning när Djurgården, som jag spelade i då, kommer på besök. Det var sista omgången på SHL och var helt tomt. Jag har hela tiden drivits av det här med fans och publik, att få de där buropen, få jublet. Nu satt jag där på bänken och tänkte att ”shit, är det så här det kommer att vara?”.

”Ska det sluta så här?”

Widing berättar att han hade kontakt med klubbar, men att inget var klockrent.

– När det blir som med corona … någonstans tänkte jag för mig själv att ”ska det sluta så här?”, men jag kollade runt med lite sportchefer som jag känner under hösten, men det var inget som kändes bra. Jag har ju familj nu också och har flyttat ganska mycket senaste åren. Det växte fram liksom. Det var ett enkelt beslut till slut. Jag är frisk i huvudet, har inga hjärnskakningar, båda fötterna sitter fast, båda axlarna sitter kvar. Man vill kunna åka lite skidor och kicka lite boll efter karriären. Jag är glad att jag fick en så lång karriär och kunde vara hel. Det blev 20 år. Jag har levt hockeylivet och inte svävat iväg alltför mycket om vad jag ska göra nu efter. 

191219 Luleås Daniel Widing innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Luleå den 19 december 2019 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Det är dock med visst vemod han avslutar karriären. Men framför allt kring sättet det avslutas på.

– Jag hade velat uppleva ett sista slutspel. Det tycker jag är jättetråkigt – det kan jag absolut säga. Att slutet nu blev som det blev, en match utan publik, kan jag leva med. Jag är ändå inte så mycket för ceremonier och grejer. Sådant kan jag klara mig utan, säger han.

Det ska han göra nu

Vad Widing ska göra framöver är han inte helt klar med, men han är öppen för hockeyjobb.

– Jag är lite hemmapappa för tillfället. Jag tar hand om vår 4-åriga dotter. Min sambo ska jag väl släppa fram lite här nu. Hon har ju följt mig land och rike runt och gjort det jäkligt bra, så jag tar lite mer ansvar på hemmafronten, säger han, och fortsätter:

– Enklast hade ju varit att hoppa på något hockeyjobb – och så kanske det blir också. Vi får se. Det finns lite saker som jag skulle vilja göra. 

Daniel Widing har i SHL representerat Leksand, Brynäs, Djurgården, Skellefteå, Rögle och Luleå. Utöver spel i Sverige så har det även blivit sejourer i Finland, Nordamerika, Schweiz och Tyskland.

LÄS MER: Robin Figrens skräckupplevelse med Joel Lundqvist i Frölunda: ”Jag skämdes som en blöt labrador”

Få våra nyhetsbrev!