Avslöjar nu bröderna Sedins unika förberedelser – inför varje(!) match: ”Kom till hallen tre timmar tidigt…”

Vad gjorde Daniel och Henrik Sedin så otroligt framgångsrika?
Tidigare förbundskapten Rikard Grönborg tror att mycket handlar om förberedelser och noggrannhet.
– De kunde vara nere tre timmar innan match, då förstår man vad sånna spelare lägger ner, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Rikard Grönborg var en framgångsrik förbundskapten i Tre Kronor, där han var med och bärgade två VM-titlar. Men dessförinnan var han huvudtränare för ungdomslandslag, Småkronorna, och även assisterande för just Tre Kronor.

Sedins förberedelser

Med sina många olika tränarjobb inom förbundet har Grönborg tränat mängder av spelare, på olika nivåer, och är det en grej som sticker ut för honom när det kommer till världsstjärnor som till vardags spelar i världens bästa hockeyliga, så är det noggrannhet och förberedelser.

– Förut såg man en ganska klar skillnad på NHL-spelare och SHL-spelare, när man var med landslaget, hur de förberedde sig. Det glappet har närmat sig tycker jag, kanske under de senaste 15 åren, säger han i podden Släpp Sargen.

Daniel Sedin, Henrik Sedin, Vancouver Canucks, NHL
180405 Vancouvers Daniel Sedin och Henrik Sedin under ishockeymatchen i NHL mellan Vancouver Canucks och Arizona Coyotes den 5 april 2018 i Vancouver. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87671

Rikard Grönborg, som numera är huvudtränare i Schweiz, använder bröderna Sedin som exempel.

– Allt från att komma ner… Som Daniel och Henrik Sedin, till exempel. De kunde vara nere tre timmar innan match, då förstår man liksom vad de sätter in i det. Allt från mental förberedelse, och fysisk förberedelse så klart, för att ge ett exempel, säger han.

”Hoppas folk förstår…”

Det finns flera exempel. Mats Sundin har lyfts fram som ett unikum kring hur noggrann han var med sina klubbor, och Henrik Lundqvist var känd för att lägga extrem tid för att få tejpningen på sina klubbor korrekt.

– Man ser verkligen hur de där små detaljerna, för de här världsstjärnorna, hur viktiga de är. Det är den största skillnaden, hur noggranna de är. De detaljplanerar nästan varenda sekund med förberedelserna. Jag tycker ändå att gapet har minskat, och SHL har tagit stora steg när det kommer till sånt, säger Grönborg.

190519 Head coach Rikard Grönborg of Sweden at a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Grönborg menar att det är just den närmast minutiösa noggrannheten som gör spelare att ta ett extra kliv.

– Jag hoppas och tror att folk förstår vilket fantastisk jobb som ligger bakom den här framgången som spelarna har. Det är inte bara att de vaknar upp en dag så är de NHL-spelare, det är klart som tusan att de har någon slags talang, men oftast är det jobbet spelarna lägger ner vid sidan om, på isen, det är helt otroligt vilket ”commitment” det är, säger han.

LÄS MER: Rikard Grönborgs hårda svar – slår tillbaka efter stora kritiken mot Tre Kronor: ”Det fungerar inte så längre”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!