Wolfgang Pichlers strikta förbud under skidskytte-VM: ”Jag skickade hem honom”

.

Det svenska skidskyttelandslaget är på plats för skidskytte-festen i Östersund.
Men stjärnorna får inte njuta något vidare av VM-festen.
Tränaren Wolfgang Pichler har gett åkarna stenhårda förbud gällande var de får röra sig under mästerskapet.

De svenska skidskyttarna jagar medaljer på VM i Östersund. Det senaste året har varit fullt av framgångar och det svenska skidskytteundret har fått en nystart.

Sverige jagar medaljer på skidskytte-VM

Hanna Öberg, Mona Brorsson och Sebastian Samuelsson är bara tre av de svenska stjärnorna som ställer upp i mästerskapet. I eftermiddag inleds det med mixstafetten.

Wolfgang Pichler, head coach of the Swedish biathlon team at a training session ahead of the IBU World Championships Biathlon on March 5, 2019 in Östersund. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Stafettävlingarna har skördat stora svenska framgångar i både världscupen och mästerskap. På OS i Pyeongchang tog Sverige både guld och silver i herrarnas respektive damernas lopp och under torsdagen väntar nya medaljchanser.

Mixstafett i eftermiddag

Linn Persson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Sebastian Samuelsson är det svenska laget som gör upp om medaljerna, bland annat mot det norska laget med superstjärnan Johannes Thinges Bö.

För demontränaren Wolfgang Pichler innebär skidskytte-VM slutet på en era. I januari berättade tysken att han lämnar det svenska landslaget efter mästerskapet.

VM i Östersund väntas bli en fest med storpublik. Men de svenska åkarna får inte ta del av festen.

Pichlers stenhårda förbud

Wolfgang Pichler har infört ett stenhårt förbud för åkarna, som endast får röra sig mellan sitt hus och skidskyttestadion.

Att gå ner på stan en vända är det inte fråga om.
– Vi måste vara mycket försiktiga med våra åkare nu. Alla vet hur många som är sjuka vid den här tiden. Det är så mycket folk som vill prata med dem och deras familjer kommer hit. Vi måste isolera dem, säger Pichler till Sportbladet.

Flera av de svenska åkarna bor till vardags i Östersund. Under mästerskapet får de däremot inte bo ”hemma”.

Allt fokus ska ligga på VM, motiverar Pichler.
– Det är för deras skull vi gör det, inte för min. Det finns bara ett fokus nu och det är på VM. Det handlar bara om att vila, äta, tävla och återhämtat sig. Inget annat! De har jobbat hårt för detta i ett år nu. De behöver inte ha roligt nu under tio dagar. Roligt blir det om du vinner en medalj. Det är realiteten, säger han.

”Skickade hem honom nästa dag”

Vad skulle hända om något mot förmodan skulle bryta mot förbudet? För Wolfgang Pichler kommer det då vara ord och inga visor.

En gång tidigare under ett mästerskap har han skickat hem en åkare, men vill inte säga vem det var.
– Det var för många år sedan. Jag såg honom i en bar när vi var på en världscuptävling. Jag köpte en biljett och skickade hem honom nästa dag, säger Pichler till Sportbladet.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

LÄS MER: Hanna Öberg öppnar upp om mörka tiden: ”Jag låg bara och grät”

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat