Wolfgang Pichlers helgalna löfte – då kan Stina Nilsson vinna OS-guld i skidskytte: ”Det är möjligt”

Stina Nilsson chockade alla genom att byta sport.
Nu lovar förre förbundskaptenen Wolfgang Pichler OS-guld i skidskytte.
– Om jag var tränare i Sverige skulle jag ge henne chansen, säger tysken till Sportbladet.

Ingen har någonsin vunnit OS-guld i både längdskidor och skidskytte. Stina Nilsson kan bli den första i skidhistorien att göra det, menar nu den förre förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Nilsson mot OS-guld

Tyske demontränaren, som betytt så oerhört mycket för svenskt skidskytte, tycker att det här är en jackpott för svenska landslaget. Men Pichler tycker också att förbundet ska särbehandla Nilsson för att få ut maximal potential av henne.
– Nu ska man inte göra som man vanligtvis gör i Sverige, behandla alla lika. Hon kan hjälpa Sverige och skidskyttet mycket och behöver speciell support. Hon måste få en skyttetränare från förbundet som jobbar hårt med henne varje dag i Östersund, med start nu, säger han till Sportbladet.

Stina Nilsson, skidskytte
180214 Stina Nilsson of Sweden, Gold, celebrating at the medal ceremony for the Women’s Cross Country Sprint during day five of the 2018 Winter Olympics on February 14, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_292

Pichler tror att Stina Nilsson kan bjuda på bra resultat i världscupen redan i år. Och om två år i vinter-OS kan hon vara med och tävla om OS-guldet.
– Om jag var tränare i Sverige skulle jag ge henne chansen i världscupen i år, så hon får erfarenhet och lär sig det som man bara kan lära sig när man tävlar i världscupen. Tjejerna har sex platser så det borde vara möjligt. Sen kan det andra året bli riktigt bra, säger han till kvällstidningen.

”Riktigt, riktigt bra”

Pichler ser även hur det här kan gynna nuvarande åkarna i skidskyttelandslaget, när de nu får hård konkurrens i skidspåren.
– Det är en win-win-situation. Om de kan träna med Stina kommer de förbättra sin fart, och det finns fortfarande fem platser som de kan fajtas om. Min känsla är att att det är riktigt, riktigt bra för de andra att få träna med en av de bästa skidåkarna i världen, säger han i intervjun.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190313 Wolfgang Pichler, Head Coach of Sweden during the Men’s 20 km Individual during the IBU World Championships Biathlon on March 13, 2019 in Östersund. Photo: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

26-åriga Stina Nilsson har vunnit 5 OS-medaljer, 7 VM-medaljer och 11 SM-medaljer i längdskidor under karriären. Samt tagit hela 48 pallplatser i världscupen.

Nu väntar ett helt nytt kapitel i hennes hittills unga karriärer. Och jakten mot helt nya medaljer i en helt ny sport.

LÄS MER: Landslagstränarens ärliga besked – då får vi se Stina Nilsson tävla i skidskytte: ”Det är inte troligt att…”