Wolfgang Pichlers dom – då kan Stina Nilsson bli BÄST i skidskytte: "Det är ett riktigt bra beslut!"

Wolfgang Pichlers dom – då kan Stina Nilsson bli BÄST i skidskytte: ”Det är ett riktigt bra beslut!”

Stina Nilsson lämnar längdskidåkning för skidskytte.
Ett beslut som hyllas av demontränaren Wolfgang Pichler.
– Det här är ett riktigt bra beslut, säger han till SportExpressen.

Nyheten överraskade alla på söndagen. När Stina Nilsson meddelade att hon lämnar längdskidåkningen – för att börja med skidskytte.

Pichler hyllar

En som blev väldigt förvånad över beslutet är Sveriges förre förbundskapten Wolfgang Pichler. Samtidigt som han verkligen vill hylla Nilssons byte av sport.
– Jag är överraskad över hennes beslut men jag är glad för skidskyttets skull. Och för henne, för Stina är detta ett bra beslut av flera anledningar, säger demontränaren till SportExpressen.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / cop 94

Pichler tycker att Nilsson har helt rätt färdigheter för att bli framgångsrik inom skidskytte.
– Hon väldigt snabb, har hög kapacitet och är en duktig sprinter. I skidskytte är det mer sprintliknande lopp, man har kortare loopar, man kör två kilometer hårt, sen en paus och så vidare. Det borde passa henne väldigt bra. Hon är väldigt seriös i allt hon gör. Jag tror och hoppas att skidskytteförbundet stöttar henne till 150 procent och verkligen satsar på henne fullt ut nu, säger han till kvällstidningen.

Bra för Nilsson

Den stora frågan är bara hur lång tid det tar innan Stina Nilsson bemästrar geväret och kan skjuta riktiga bra. Här är Pichler övertygad om att det kommer att ta två år för svenskan att komma upp på en bra skjutnivå.

Stina Nilsson, skidskytte
190224 Gold medalists Maja Dahlqvist and Stina Nilsson of Sweden at the medal ceremony for women´s team sprint during the FIS Nordic World Ski Championships on February 24, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170298

Dessutom anser tysken att Nilssons byte från längdskidåkning till skidskytte kommer att gynna henne ekonomiskt också.
– Sporten är väldigt stor. Det är mer pengar och mer berömmelse. Det är jättestort i Tyskland, Ryssland och Centraleuropa. Klart störst av vintersporterna. Det är enormt i tv. Hon kan få en helt ny lukrativ karriär. Hon kan tjäna väldigt mycket pengar. Åkarna i toppen kan tjäna väldigt mycket pengar, säger Pichler.

Det är bara att jämföra med att skidskytten Hanna Öberg tjänade 1,8 miljoner kronor säsongen 2018/19. Överlägset mest av alla svenska vintersportare och hela 700 000 kronor mer än tvåan på listan, som var just Stina Nilsson.

LÄS MER: Norska storstjärnans ärliga ord – efter Stina Nilssons chockbesked: ”Jag hoppas inte att…”