Okända dramat – därför lämnar Stina Nilsson längdlandslaget: ”Det har absolut hjälpt till”

Stina Nilsson lämnar längdskidorna.
Enligt Aftonbladet mycket på grund av kaoset inom landslaget under säsongen.
– Det har varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, säger hon.

Årets hittills kanske största idrottsbomb briserade under söndagen. Stina Nilsson, en av Sverige och hela världens största längdstjärnor, lämnar sporten.

Uppges ha lessnat

Svenskan kommer i stället, framöver, att tävla i skidskytte, och nu kommer detaljer om beslutet. Enligt Aftonbladet så handlar det om ett stort missnöje kring hur upplägget kring träning och förberedelser har sett ut.

191201 Stina Nilsson of Sweden talks to media after the women’s 10 km pursuit during the FIS Cross-Country World Cup premiere on December 1, 2019 in Ruka. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Stina Nilsson ska alltså, enligt uppgifterna, ha lessnat på landslaget.

– Det har absolut varit ett turbulent år. Men det är glädjen som har styrt mig till skidskyttet, inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, säger hon till tidningen.

”Ett år där…”

En stor part i beslutet är dessutom avsaknaden av Rikard Grip, som lämnade jobbet som förbundskapten efter förra säsongen.

– Det har varit ett år när jag kanske känt… Rikard Grip var en väldigt viktig pelare och stöd i min karriär. Det var väldigt tråkigt att han försvann. Det känns som att han hade en viktig roll inte bara för mig utan typ egentligen hela gruppen. Han spred en bra och trygg energi. Jag tror inte att jag har varit ensam om att ha saknat honom. Det är inte bara det som varit orsaken. Men han har absolut varit saknad, säger Nilsson.

Stina Nilsson, skidor
190807 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en pressträff den 7 augusti 2019 i Sollefteå. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN / kod NJ / 74329

Landslagets damtränare Magnus Ingesson vill inte kommentera huruvida Nilssons ilska mot förbundet låg till grund för beslutet, men säger:

– Turbulensen har påverkat många inklusive mig själv säkert. Det är inget bra år. Det går inte att skydda åkarna, de är också påverkade, alla inklusive Stina. Sedan är det alltid så i ett lag att det finns upplägg och lägerplaner som en del tycker är bättre och sämre. Det svårt att alltid tillgodose alla individer på saker och ting. Men inte att det varit så extremt, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!