Wolfgang Pichler slår tillbaka – efter massiva kritiken mot Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson har varit frispråkig kring både det ena och det andra.
Det tog honom bland annat till Vita Huset i förra veckan.
Nu hyllas han stort av förbundskaptenen Wolfgang Pichler.

Sebastian Samuelsson fick alla världens blickar på sig efter det bragdartade OS-guldet i Pyeongchang. Efter spelen, när dopinghärvan kring Ryssland växte, har han varit öppet kritisk mot landet och dess dopingarbete.

Hyllas av Pichler

Det ledde till att han bland annat bojkottade säsongsavslutningen i just Ryssland men samtidigt också fått ta emot dödshot. 21-åringen har varit kritisk mot att Wada bland annat hävde avstängningen för den ryska antidoningorganisationen Rusada.

Förbundskapten Wolfgang Pichler. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Som ett kvitto på sin kamp för en renare idrott bjöds han i förra veckan in till Vita Huset för att diskutera frågorna. Men alla har inte uppskattat Samuelssons öppna kritik men samtidigt har han fått ta emot stora hyllningar.

Nu kommer nästa, och det från förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Tränaren, som var en del av den svenska staben under OS, säger till TT att han känner igen sig själv i Samuelsson.
– Jag var likadan, sa vad jag tyckte. Min pappa skrattade bara åt mig och ibland känner jag så nu med Sebastian att ‘jaja, nu kan han få det svårt’, men jag gillar det verkligen, säger den tyske tränaren till TT.
– Världen behöver fler sådana människor, då skulle vi ha färre krig.
Säsongspremiären närmar sig med stormsteg för de svenska skidskyttarna och i vinter väntar VM på hemmaplan i Östersund.

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Flera landslagskollegor, bland dessa Peppe Femling, hyllar också Samuelssons frispråkighet kring problemen inom idrotten. OS-kollegan ser Samuelsson som en förebild trots sin unga ålder.

”Det har gett mig energi”

Guldmedaljören själv känner av det stora stödet han fått från både landslagskollegor, tränare och resten av idrottsrörelsen.

Den hårda försäsongen, komponerad av Wolfgang Pichler, har tagit på krafterna. Men Samuelsson har hittat ny energi i just sitt arbete utanför skidspåren.
– Jag tycker det här har gett mig energi. Jag antar att om jag hade tyckt att det var för betungande då hade jag blivit tvungen att ta en mindre roll, det är ändå idrotten som kommer först. Men jag tycker att det går att kombinera alldeles utmärkt. Det är inte så jobbigt att ha åsikter, säger Samuelsson till TT.

Dela för att hylla Sebastian Samuelsson!

 

LÄS MER: Skid VM 2019: TV-tider, komplett schema och resultat

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat