Wolfgang Pichler avslöjar dolda sanningen bakom nära döden-dramat: "Utan dem så hade jag varit död i dag"

Wolfgang Pichler avslöjar dolda sanningen bakom nära döden-dramat: ”Utan dem så hade jag varit död i dag”

Han drabbades av en kraftig hjärtattack.
Nu hyllar Wolfgang Pichler de svenska hjältarna som räddade hans liv.
– Utan dem hade jag inte funnits i dag, säger han till SportExpressen.

I oktober svävade legendariske förbundskapten Wolfgang Pichlers mellan liv och död. 66-åringen drabbades av en kraftig hjärtattack under en träningsrunda på cykel i tyska Ruhpolding och försattes i konstgjord koma under tre dygn.

Pichlers kamp

Läget var kritiskt för mannen som betytt så oerhört mycket för svenskt skidskytte genom åren. Men på sjukhuset gick allting bra och efter att ha skrivits ut från intensivvårdsavdelningen fick han sedan tillbringa flera veckor med rehab.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190702 Wolfgang Pichler, SOK:s Talang utvecklingsansvarig poserar för ett porträtt under en pressträff om satsning inför OS 2026 arrangerad av Sveriges Olympiska Kommitté den 2 juli 2019 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN / cop 94

Först i slutet av november blev Pichler helt utskriven och fick återvända hem till sin fru igen. Men få vet vad som egentligen hände på den den där cykelturen i Ruhpolding.

Riktiga hjältar

Nu kommer sanningen fram om Wolfgang Pichlers dramatiska nära döden-upplevelse. SportExpressen avslöjar att Pichler var på ett träningsläger med svenska skridskolandslaget som Sveriges olympiska kommitté, SOK, arrangerade.

När tysken kollapsade på sin cykel var det de fem killarna i skridskolandslaget som klev in med en livsavgörande insats och gjorde hjärt- och lungräddning på Pichler samt ringde efter ambulans.
– Dom här pojkarna såg verkligen till att döden inte fick mig. Utan dem hade jag inte funnits i dag. Att få möta dem nu igen gjorde mig ännu mer tacksam, jag kände mig väldigt ödmjuk, säger 66-åringen till kvällstidningen.

”Minns inget”

Flera månader efter hjärtattacken och den konstgjorda koman har Pichler nu fått berättat vad som egentligen hände, för han själv minns ingenting.
– De har förklarat allt i detalj. De visste precis hur de skulle handskas med situationen. Själv minns jag ingenting, berättar han i intervjun.

Wolfgang Pichler, skidskytte
190305 Wolfgang Pichler, head coach of the Swedish biathlon team at a training session ahead of the IBU World Championships Biathlon on March 5, 2019 in Östersund. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92240

För två veckor sedan tog Pichler även chansen att få tacka sina räddande änglar personligen genom att bjuda skridskokillarna på middag och förklara sin stora tacksamhet till dem. I dag är tysken helt återställd och tillbaka igen på sitt jobb som talangutvecklare för SOK.

Där han jobbar med projektet ”Olympisk offensiv”, som innebär att förbereda unga vinterolympier på vägen mot världstoppen.
– Jag mår bra. Jag tränar något varje dag. I går åkte jag skidor med mitt barnbarn Selim som är 4,5 år. Och var också ute och promenerade med mig bror, Claus, som just skaffat en hund. Jag är tillbaka på alla sätt och vis, säger Pichler.

LÄS MER: Svenska skidprofilens första ord efter otäcka skräckbilden: ”Det är många som undrar…”

Få våra nyhetsbrev!