William Poromaas kanonstart i VM – nytt personbästa i norska utklassningen

Ingen kunde stoppa Norge från tre pallplaster.
Men William Poromaa gjorde karriärens bästa mästerskapslopp.
Svensken blev femma i VM-premiären.

William Poromaa har länge pekats ut som svensk längdskidåknings frälsare på herrsidan, och det senaste året har genombrottet varit ett faktum. Poromaa har gått från supertalang till en verklig medaljkandidat på stora mästerskap, och hajpen har varit stor inför årets VM.

Med i kampen

Flera åkare i Norge har lyft fram Poromaa som det största hotet, och på fredagen gjorde han sin debut i årets skid-VM. Poromaa fick en bra start på den klassiska delen och han var med i tätklungan hela vägen fram till skidbytet. Väl där gjorde han ett bra byte, och han gav sig själv en bra chans till en topplacering.

William Poromaa, skidor
230219 William Poromaa of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 19, 2023 in Unterferlach. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0508

Calle Halfvarsson var även han bra med inledningsvis, men vid skidbytet hände någonting. Calle Halfvarsson gick till synes rakt in i väggen, och han tappade enormt under den första kilometern efter bytet, och där försvann hans chans till medalj. Norge var ute efter att göra en Sverige – med andra ord att ha samtliga fyra åkare i topp, som damerna hade i sprinten i går.

LÄS MER: Svenskhoppet Frida Karlssons tydliga kritik under skid-VM – vill nu ha ett svar: ”Jag tror att jag aldrig har…”

Bästa placeringen

Norges fyra åkare skapade en bit in i den andra delen av loppen en rejäl lucka till övriga åkare, men med i täten var även William Poromaa. Det stod dock tidigt klart att Poromaa inte skulle ha någonting med medaljerna att göra, då norrmännen Simen Hegstad Krueger, Sjur Röthe och Johannes Kläbo gjorde ett för stort ryck. Han tampades dock med Pål Golberg om fjärdeplatsen – och för att bryta den norska dominansen.

Simon Hegstad Krüger, skidor
230103 Simen Hegstad Kreuger of Norway celebrates on the podium after competing in men’s 10km classic technique interval start during Tour de Ski on January 3, 2023 in Oberstdorf. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0432

William Poromaa hade en sjätteplats som bäst i en individuell tävling i ett stort mästerskap innan årets VM – men den placeringen slog han nu. Poromaa orkade inte hota Norge om någon medalj, men det blev en hedersam femteplats och en bra start på årets VM. Calle Halfvarsson blev sexa.

Simen Hegstad Krüger vann guld, före Johannes Kläbo och Sjur Röthe.

LÄS MER: Norge i chock över Calle Halfvarssons märkliga bortförklaring till medaljmissen: ”Nä, han kan inte sagt så?”